Ga naar submenu Ga naar zoekveld

WOW: Dit is hoe haat ontstaat

15 oktober 2018 Leestijd 2 min

De zwarte pieten discussie, de vluchtelingencrisis, de aardbevingen in Groningen; een aantal voorbeelden van situaties die oprechte haat in mensen hebben opwekt. Maar wat is haat nou precies en waar komt het vandaan?

Onrecht

Haat ontstaat uit onrecht, je niet gehoord voelen of je onveilig voelen. Neem bijvoorbeeld de mensen uit Groningen. De wankelende muren, die met moeite het dak overeind houden, zijn haast een weerspiegeling geworden van de emoties van de Groningers. Zij voelen zich al jaren ongehoord en onbegrepen. Omdat dit gevoel zich maar blijft herhalen is het uiteindelijk omgeslagen in haat. Haat naar de overheid en haat naar de instanties die niks voor ze doen.

Aanleiding

Haat heeft dus een aanleiding nodig. Haat is daarbij ook wel een groot woord. Je haat niet ‘zomaar’ iemand. Als iemand iets verschrikkelijk bij jou heeft gedaan zoals inbreken in je huis en al je waardevolle spullen meenemen, dan is het volkomen logisch dat je die persoon haat. Als iemand een keer heeft gezegd dat je haar niet mooi zit is dat natuurlijk niet leuk, maar hoeft het niet meteen te betekenen dat je die persoon haat. Toch zeggen we al snel dat we iemand haten terwijl, als je er echt over nadenkt, dat dus helemaal niet zo is.

En haten is natuurlijk ook helemaal niet de bedoeling. God vraagt ons juist onze vijanden lief te hebben en te vergeven. Zo zegt Matteüs 6:14-15 het volgende: ''Want als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven.''

NPO 3Onderzoekt: haat

Wil je nou een hele documentaire over dit onderwerp zien? Dat komt goed uit! 3Onderzoekt heeft namelijk afgelopen week het eerste deel van hun documentaire over haat uitgebracht. Johan Eikelboom, presentator bij de NPO en verslaggever bij de EO, praat met professionals, maar ook met mensen die haat voelen richting bepaalde groepen en personen.

Bekijk de documentaire hier.

Wij hopen natuurlijk dat jij nooit een reden krijgt om iets of iemand te haten. In deze week tegen de haat zal de redactie meerdere artikelen over dit onderwerp plaatsen.

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕