Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Winette (21): “In Amerika vieren we Halloween met de kerk”

30 oktober 2019 · Leestijd 5 min

Er zijn veel associaties die je met Halloween kunt hebben. Pompoenen, skeletten, maskers, maar ‘de kerk’ komt niet vaak in dit rijtje voor. Toch zijn er wel degelijk kerken waarbij Halloween gevierd wordt. De kerk van Winette in Amerika is hier een voorbeeld van en ze vertelt hier alles over.

Au pair

“Sinds dit jaar ben ik au pair in de Verenigde Staten. Toen ik vorig jaar contact opnam met de familie waar ik dit jaar zou verblijven, noemden ze een keer dat ze Halloween met de kerk vierden. Ik kon mijn oren niet geloven. Halloween met de kerk? Voor mij klinkt Halloween echt als iets verkeerds en ik snapte niet wat je als christenen met Halloween zou moeten.

Dit veranderde toen ik erachter kwam wat mijn gastfamilie precies bedoelde met Halloween in de kerk. In de kerk waar we heengaan, is er elke woensdagavond een Bijbelstudie. Op de woensdagavond rondom Halloween, dit jaar dus op de dag voor Halloween, is er een leuke activiteit voor de kinderen van de kerk.”

Geen enge verkleedkleren

“Na de Bijbelstudie mogen de kinderen – en de volwassenen die mee willen doen - zich omkleden en verkleedkleren aantrekken. De kinderen van mijn gastgezin gaan bijvoorbeeld als Superman en Pokémon. Zelf trek ik mijn Winnie de Poe-onesie aan. Enge verkleedkleren zijn verboden, daarin verschilt het dus heel erg met het normale Halloween.”

afbeelding

Trunk or treat

“Iedereen uit de kerk versiert de achterbank van zijn auto. Ook hierbij zijn enge versieringen niet toegestaan, het moet vooral leuk blijven. De kinderen lopen langs al deze auto’s met een emmer, zeggen ‘Trunk or Treat’ en krijgen dan iets lekkers. Zo kunnen ze op een leuke manier snoep verzamelen zonder dat ze langs alle enge deuren hoeven te gaan. Er is een prijs voor de best versierde auto, dus dat is ook nog leuk voor de volwassenen.

Niet alle mensen uit de kerk doen mee aan deze Halloween-actie. Het is sowieso al rustiger op woensdagen dan op zondagen, maar sommige mensen vieren liever geen Halloween. Dat wordt gewoon geaccepteerd. Mijn gastgezin doet dus wel mee en de kinderen hebben er al ontzettend veel zin in!”

afbeelding

Moeite met Halloween

“Eerst had ik er echt wel moeite mee om Halloween te vieren. Ik heb op mijn school in Nederland al eens onderzoek moeten doen naar Halloween en toen kwam ik erachter waar het feest vandaan komt.  Ik ben het echt niet eens met de manier hoe het in Nederland gevierd wordt, rondom geesten verjagen, daar zou ik nooit mee meedoen. Mijn ouders zeiden ook: ‘Jij gaat echt geen Halloween vieren!’ Ik heb het er met mijn gastfamilie over gehad en zij hebben uitgelegd dat het echt heel anders was dan ‘gewoon’ Halloween. De sfeer is gezellig en helemaal niet eng. Het is vooral bedoeld om de kinderen af te leiden van het ‘echte’ Halloween feest en ze een leuke andere variant aan te bieden.”

Jij gaat echt geen Halloween vieren!

“Naast de kerk wordt Halloween wel volop gevierd in Amerika, nog veel meer dan in Nederland. Overal waar je kijkt hangt het vol met Halloweenkostuums, in de winkel zie je niks anders meer. Als ik mijn Instagram door scrolde zag ik alleen maar foto’s van Amerikaanse vrienden die afgelopen weekend Halloween feestjes vierden. Ik had verwacht dat het net zo groot zou zijn als in Nederland, maar dat bleek zeker niet waar!”

Doodgezwegen kwestie

“Volgend jaar – als ik terug ben in Nederland - ben ik niet van plan om Halloween te vieren. Ik vind dit een leuke manier voor in Amerika, maar in Nederland ga ik gewoon mijn dagelijkse ding doen op 31 oktober en niks qua Halloween. Als er een kerk in Nederland het op een soortgelijke manier wilt vieren zou ik zeggen ‘Bel me, ik kom gezellig langs’ maar ik snap heel goed waarom het in christelijk Nederland vrij weinig wordt gevierd.

Ik denk dat christenen in Nederland snel zeggen ‘Halloween is fout en je moet het niet vieren’ en dat het daarom een doodgezwegen kwestie is. Ik wil niet per se mensen aanmoedigen om het te gaan vieren in Nederland, maar ik denk wel dat het mega interessant is om te kijken hoe het in een ander land gevierd wordt. Kijk er ook vooral eens vanaf een andere kant naar, kijk naar andere manieren waarop Halloween kan worden gevierd, want zoals wij het doen is het hartstikke leuk.”

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer: hoe kies je of je Halloween wilt vieren of niet? Dit artikel kan je helpen met kiezen!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡