Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Jan (20): "Abortus trok mij naar de politiek"

20 maart 2018 · Leestijd 5 min

Morgen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Voor veel mensen hét moment om hun stem te laten horen. Willem-Jan (20) wil morgen vooral naar deze stemmen luisteren. Als jongerenkandidaat van de ChristenUnie/SGP wil hij zich inzetten voor gemeente Zuidplas (Zuid-Holland). “Ik zal de jongeren representeren, met een hart voor ouderen.”

“Mijn interesse voor de politiek ontstond toen ik ongeveer 15 jaar was. Op school moesten we debatteren over abortus. De beelden en verhalen die ik in mijn zoektocht naar informatie tegenkwam, vond ik verschrikkelijk. In die tijd was mijn moeder in verwachting, waardoor het extra dichtbij kwam. We keken als gezin uit naar de komst van een kindje. Het is heel tegenstrijdig dat sommige mensen vinden dat je zo’n baby kan laten weghalen, dat het kindje niet gewenst is. Het nieuwe leven waar wij als gezin met open armen op wachtten, is nooit gekomen: mijn moeder had een miskraam… Dit enorme contrast bracht mij bij de SGP, de partij vóór het leven. Ik geloof namelijk dat elk mensenleven waardevol is.”
 

“Vier jaar geleden nam iemand uit de kerk mij mee naar een partijbijeenkomst. Vanaf toen is het balletje gaan rollen en ben ik in de fractie van de ChristenUnie/SGP in gemeente Zuidplas gekomen. Ook ben ik de afgelopen 2 jaar actief geweest in het landelijk bestuur van SGP-jongeren en sta ik nu op de lijst voor de gemeenteraad. Als ik in de raad kom, zal ik vooral de jongeren uit de gemeente representeren. Veel leeftijdsgenoten ervaren geen klik met de lokale politiek, want wat doet die club nou eigenlijk? Terwijl de gemeenteraad juist heel dicht bij de mensen staat. Mijn doel is om aan deze jongeren te laten zien wat we in de raad doen."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Naast mijn politieke bezigheden studeer ik Bestuurskunde in Leiden en speel ik graag een potje zaalvoetbal. Het is wel druk – in combinatie met een beetje sociaal leven – maar woensdag is het gelukkig voorbij. Nou ja, de campagnetijd dan. Eigenlijk begint daarna het echte werk pas!"

Vergrootglas

“Morgen gaan dan eindelijk de stembussen open. Erg spannend vind ik het niet, want we hebben een goede campagne gedraaid. Met een enthousiast team zijn we de straten op gegaan, hebben we ouderen bezocht en vond er een Valentijnsactie plaats. Niet om de liefde van mijn leven te vinden, maar om jongeren en de politiek aan elkaar te matchen. Met zo’n campagne maak je jezelf erg zichtbaar. Hierdoor zijn we zelfs in de landelijke media geweest: Jinek, Nieuwsuur…” (En als kers op de taart BEAM, toch Willem-Jan?) “Die aandacht is natuurlijk heel leuk, maar het voelt soms ook wel als een vergrootglas. Alles wat je zegt wordt opgepikt. Ondanks de spotlights probeer ik gewoon mezelf te blijven. Met politieke correctheid heb ik überhaupt niet zoveel. Ik ga niemand naar de mond praten; daarvoor moet je toch echt bij iemand anders zijn!”

Ik heb niets met politieke correctheid

“Op dit moment hebben we zes zetels. Ik sta op plek vijf, dus ik ga er voor het gemak vanuit dat ik na morgen in de raad kom. Hierin wil ik afhankelijk zijn van God. Tijdens de campagne is het makkelijk om je te verliezen in het aantal likes op Facebook of de media-aandacht, maar uiteindelijk wil ik mijn werk met gevouwen handen doen. Ook als het heel praktisch is en we nadenken over woningbouw en zonnepanelen. Ik mag me inspannen voor onze gemeente, maar het daarna ook bij God neerleggen.

Als christenen zijn we in de minderheid in Nederland, maar toch wil ik onze waarden blijven uitstralen. De Here Jezus leerde het al: je naaste liefhebben als jezelf, maar God boven alles. Zo sta ik ook echt in de politiek. Laten we op zoek gaan naar wat het beste is voor je naaste, voor je gemeente, voor je land.”

Minister-president Verdoes?

“Mijn verkiezingsdag ziet er eigenlijk vrij normaal uit. ’s Ochtends heb ik gewoon college en daarna moet ik studeren voor de tentamens van volgende week. En natuurlijk breng ook ik een bezoekje aan de stembus. Morgenavond komen we als fractie bij elkaar en zullen rond 22.00 uur de eerste uitslagen binnenkomen. Ik verwacht dat de stemmen om 00.00 uur allemaal geteld zijn. En dan kan het échte werk beginnen. Ik kijk er erg naar uit om de komende vier jaar vanuit de raad aan de slag te gaan voor jong en oud. En daarna minister-president Verdoes? Dat wordt wel lastig als SGP’er, maar wie weet: in de toekomst… Op dit moment is er geen vacature en ga ik eerst mijn talenten inzetten voor gemeente Zuidplas!”

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡