Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wilke Stuij spreekt zondag in BEAM Kerkdienst: “Als single ben je geen tweederangs christen”

5 februari 2021 · Leestijd 4 min

BEAM-redacteur Wilke Stuij mag deze zondag weer preken tijdens de BEAM Kerkdienst, en daar heeft ze heel veel zin in! Aangezien Valentijn eraan komt heeft ze een toepasselijk onderwerp uitgekozen: single zijn. Wilke: “Hoe de maatschappij naar mensen zonder relatie kijkt is heel anders dan hoe ik denk dat God naar mensen zonder een relatie kijkt.” Via Instagram mochten jullie al je vragen aan Wilke stellen en daar werd enthousiast gebruik van gemaakt.

Jan Willem: Ben jij zelf eigenlijk single?

“Nee, ik heb al een tijdje een relatie! Ik heb er ook echt wel over nagedacht of ik dan de juiste persoon ben om te spreken over ‘single zijn’, maar de conclusie is dat ik denk dat dit kan. Ik verbaas en frustreer me al jaren, ook voordat ik zelf een relatie kreeg, hoe er over ‘single zijn’ wordt gedacht en gesproken in het christelijke cultuurtje. Zondag wil ik daar graag mijn gedachten over delen.”

Maria: Waar haal je inspiratie voor je praatjes vandaan?

“Wat ik heel belangrijk vind is dat het onderwerp van mijn praatje goed aansluit bij jongeren die BEAM volgen. We krijgen bij BEAM al jaren veel berichtjes via WhatsApp en Instagram over single zijn en de druk die door veel jongeren wordt ervaren om een relatie te krijgen. Deze berichtjes vallen me altijd best wel op en ik heb er door de jaren heen vaak over nagedacht. Nu het bijna Valentijn is dacht ik: dit is mijn kans om die gedachten eens te delen en samen te zoeken naar wat God hierover te zeggen heeft.”

Max: Hoe kijkt God naar single zijn?

Lachend: “Nou, ik ga proberen om zondag tijdens mijn praatje op deze vraag een goed antwoord te geven, dus ik ga dat antwoord hier nog niet helemaal weggeven. Wat ik al wel kan zeggen is dat God via de Bijbel interessante dingen zegt over wie wij als mensen zijn. Wat onze identiteit is. Ik mag hier een prachtig stuk over lezen uit de brief aan de gemeente in Efeze. Het Bijbelboek Efeziërs is mijn lievelingsbijbelboek, dus ik heb er helemaal zin in.”

Teun: Is het verkeerd om te verlangen naar een relatie?

“Nee, ik denk absoluut niet dat verlangen naar een relatie verkeerd is! Op de eerste paar pagina’s van de Bijbel zegt God: ‘Het is niet goed dat de mens alleen is.’ We hebben als mensen behoefte aan verbondenheid en intimiteit. Dus nee, met het verlangen is denk ik niets mis. Door alle dingen de we elke dag voorbij zien komen in de media en in onze persoonlijke omgeving denk ik wel dat ons beeld van ‘single zijn’ soms vertekend is. Het klopt niet meer helemaal met wat ik lees in de Bijbel.”

Mattanja: Wat is jouw tip voor single jongeren?

“Weet dat er helemaal niets mis met je is en dat ik het echt stom vind dat je dat gevoel soms zou kunnen krijgen. Je bent geen tweederangs christen als je geen relatie hebt. En mijn tip? Zondag 14 februari naar de BEAM Kerkdienst kijken natuurlijk! Met mijn praatje wil ik niet zomaar droppen wat ik vind en dan klaar. Wat ik heel graag zou willen is dat mijn praatje een laagdrempelige opening is voor meer eerlijke gesprekken over dit onderwerp in christelijk Nederland. Maar goed, kijken dus! Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vindt.”

Benieuwd wat Wilke gaat vertellen over single zijn? Kijk aanstaande zondag om 11:00 uur naar de BEAM Kerkdienst op NPO 2 en YouTube.com/eobeam!

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡