Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom Wilke zondag in de BEAM Kerkdienst spreekt over geloofstwijfel

10 juni 2020 · Leestijd 3 min

Komende zondag spreekt BEAM-redacteur Wilke Stuij tijdens de BEAM Kerkdienst over een thema dat ze heel belangrijk vindt: geloofstwijfel. Bij BEAM komen vaak berichten binnen van jongeren die twijfelen aan hun geloof en zich hiervoor schamen. Wilke: “Ik ga live op NPO 2 tien minuten lang over geloofstwijfel praten omdat ik vind dat dit geen taboe zou moeten zijn. Iedereen twijfelt. Laten we er gewoon eerlijk over praten en er niet langer zo doodsbang voor zijn.”

Wat heb jij met het onderwerp geloofstwijfel?

“Geloofstwijfel is een onderwerp dat ik super interessant vind. We geloven als christenen dat God ontzettend groot en sterk is, maar toch zijn we bang dat we hem kwijtraken als we twijfelen of toegeven dat we twijfelen. Hoe zit dat? 

Tegelijkertijd ben ik zelf ook iemand die veel vragen stelt en veel nadenkt over mijn geloof. God is bijvoorbeeld oneindig: hoe werkt dat? En zou het kunnen dat we ‘het geloof’ allemaal zelf hebben bedacht? En hoe weet ik nu wat het goede is om te doen als de Bijbel vaag lijkt? Een poosje terug hebben we samen met Alpha Youth onderzoek gedaan naar geloofstwijfel onder jongeren en ik vond de resultaten echt verbluffend. Tijdens mijn preek haal ik er ook een paar resultaten uit dit onderzoek bij, dus als je het interessant vindt, kan je ze hier vast bekijken.   

Klik op de afbeelding voor resultaten van het onderzoek:

Waarom ga jij spreken?

"Ha, een goede vraag! Ik heb namelijk vrijwel geen ervaring met spreken en al helemaal niet met spreken op televisie. En toch ga ik het doen. Het is niet dat ik heel graag wíl spreken live op televisie, dat vind ik eerder een beetje eng, maar ik vind het gewoon zo super belangrijk dat deze boodschap over geloofstwijfel de wereld in gaat. Als ik dit dan zelf moet (en mag) doen, dan ga ik dat gewoon proberen!

Eén keer eerder heb ik gesproken, dat was toen we een video maakten over preken bij BEAM. Je kunt in onderstaande video zien hoe dat me af ging:"

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat hoop je te bereiken?

"Allereerst hoop ik geen black-out te krijgen, maar stel dat gebeurt wel, dan doet God daar vast ook wel wat moois mee. Wat ik wil bereiken met mijn preek zondag is een eerlijk en open gesprek op gang helpen over geloofstwijfel. Dingen die in het donker blijven, gaan rotten en aan je knagen. Laten we onze twijfel in het daglicht brengen zodat we er voor elkaar kunnen zijn en (ik geloof dat dit kan) zelfs in onze twijfel God tegenkomen en beter leren kennen. Als ik hier ook maar één iemand een heel klein beetje toe kan aanmoedigen, is mijn (s)preekbeurt wat mij betreft meer dan geslaagd."

Via alle kanalen (TikTok, Instagram, website, YouTube, Facebook, EO-Jongerendag) proberen we jongeren te inspireren Jezus te volgen. Dit kunnen we alleen blijven doen als we genoeg leden hebben. Daarom een speciaal dankjewel aan alle mensen die ons steunen! Als je dat nog niet doet, zou je het dan willen overwegen? Klik hier voor meer informatie.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡