Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wilke Stuij spreekt bij BEAM Kerkdienst: “Kijk eens vaker om je heen en niet alleen vooruit”

18 december 2020 · Leestijd 3 min

BEAM-redacteur Wilke Stuij spreekt tijdens deze dienst en neemt het onderwerp ‘onderweg zijn’ zo serieus dat ze haar verhaal vertelt terwijl ze onderweg is van het station naar de BEAM-studio. Wilke: “Hopen dat dat goed gaat!”

Onderweg zijn is waardevol

“‘Onderweg naar Kerst’ klinkt een beetje als een cliché preek die gehouden wordt op de zondag dat de vierde adventskaars wordt aangestoken. Met de BEAM Kerkdienst willen we graag een beetje onvoorspelbaar blijven, dus hebben we bedacht dat als ik over ‘onderweg zijn’ praat, ik dat ook maar moet doen terwijl ik letterlijk onderweg ben naar de BEAM-studio. Want het onderwerp ‘onderweg zijn’ vind ik wel degelijk belangrijk."

De weg er naartoe is minstens net zo belangrijk als de bestemming zelf

"Ik merk dat we ons vaak bezighouden met vooruit kijken, presteren en op de gewenste bestemming aankomen; dat vind ik stom. De weg er naartoe, is volgens mij namelijk minstens net zo waardevol. Het is dé plek waar je veel kan leren over jezelf en over Jezus.”

Wat maken van nu

“Dat vooruitkijken naar de toekomst zie ik veel terug bij mensen om me heen, maar ook in mijn eigen leven. Neem bijvoorbeeld het hele gedoe rondom corona: we zitten allemaal toch een beetje te wachten totdat er een vaccin is, waardoor het allemaal voorbij zal zijn. We vragen ons af wanneer we weer normaal kunnen leven. Maar stel de corona-situatie is binnenkort (hopelijk) over, dan komt er wel weer iets anders waar we reikhalzend naar uitkijken."

Jezus noemt zichzelf de Weg!

"Komende zondag wil ik proberen uit te leggen waarom ik denk dat het echt de moeite waard is om soms stil te staan en om je heen te kijken. Want juist onderweg zijn is heel krachtig. Waarom maken we niet wat van waar we nu zijn?”

Vaker om je heen kijken

“Het grootste gedeelte van mijn preek zal ik vertellen terwijl ik naar de studio van de BEAM Kerkdienst loop. Ik hoop dat dit goed gaat en dat de cameraman niet per ongeluk tegen een lantarenpaal aan loopt bijvoorbeeld… Als ik in de Bijbel kijk, lees ik nergens dat arriveren het belangrijkste is. Wel lees ik veel over onderweg zijn; met Jezus bijvoorbeeld. Jezus noemt zichzelf zelfs de Weg! Hij spreekt in de Bijbel vaak over dat Hij er nu al is. Daarom wil ik aanstaande zondag een statement maken: kijk eens wat vaker om je heen en niet alleen maar vooruit.”

Ben je benieuwd naar het verhaal van Wilke? Kijk dan aanstaande zondag om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 en Youtube.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡