Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wilke spreekt tijdens BEAM Kerkdienst over de wil van God: “Misschien mag ik wel iets kapotslaan”

22 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Waar BEAM-redacteur Wilke Stuij de vorige keer tijdens de BEAM Kerkdienst sprak over geloofstwijfel, spreekt ze deze week over de wil van God. “Hoe kan je erachter komen wat God van je wil en hoe ga je hier dan vervolgens mee aan de slag?”

Dit is de tweede keer dat je mag spreken in de BEAM Kerkdienst. Wat vind je daarvan?

“Leuk!! De eerste keer dat ik werd gevraagd om te spreken, heb ik wel even moeten nadenken. Ik ben namelijk helemaal geen spreker. Daarnaast heb ik geen theologie gestudeerd, dus ik vond het erg spannend en ik voelde me een beetje ‘misplaatst’. Gelukkig heb ik dit gevoel overwonnen en heb ik het gewoon gedaan. Tijdens het schrijven van de preek kan ik altijd even sparren over de inhoud met voorganger Jurjen ten Brinke. Daar ben ik heel blij mee, ik leer daar zoveel van!"

Goed genoeg om het nog een keer te doen dus?

“Blijkbaar wel! Maarten, onze hoofdredacteur, vroeg of ik nog een keertje wilde spreken. Dat zag ik wel zitten, al had ik nog geen idee wat ik deze keer wilde vertellen. Ik wil heel graag een spreekbuis zijn voor christelijke jongeren, dus ik dacht na waar zij mee bezig zijn: welke berichtjes sturen ze naar BEAM en welke vragen hebben ze?”

Ervaar je leiding van God bij het vinden van een onderwerp?

“Zeker. Ik ging aan mijn eetkamertafel zitten, klapte mijn laptop open en zei tegen God: ‘God, ik mag weer iets vertellen en ik mag zelf weten wat, maar ik zou zo graag datgene willen vertellen dat u wilt vertellen.’ Er kwamen veel ideeën op, maar er was ook gelijk twijfel: welk idee is van mij en wat is van God? Ik dacht: misschien is dát juist wel een goed thema. Het is namelijk zo lastig om te ontdekken wat God nou precies van je wil.”

Dat betekent dat je gaat spreken over Gods wil?

“Klopt! Jongeren, ouderen, ikzelf; we moeten allemaal beslissingen maken. Vooral jongeren moeten dat veel. Ze moeten kiezen welke studie ze gaan doen, met wie ze hun eerste relatie aangaan, wil je met je ouders mee blijven gaan naar de kerk? Veel van die keuzes hebben best veel impact op je leven. Het is dus belangrijk om daar goed over na te denken en te ontdekken wat God daarin van je wil.”

Wat hoop je dat kijkers uit jouw verhaal halen?

“Ik hoop dat elke persoon die kijkt, meekrijgt dat hij of zij genoeg is. Gewoon zoals hij is. Wie je ook bent, God kan door jou heen werken. Voel je je een sukkel en doe je alles verkeerd? God houdt van jou! We hebben geen boze God die jou afwijst als je niet aan allerlei zelfbedachte eisen lijkt te voldoen. Christenen zijn niet perfect. Sterker nog, we proberen maar wat. Toch wil God ons gebruiken in Zijn grote plan.”

Een mooie boodschap, zelfs al zijn we niet perfect, toch wil God ons gebruiken

“Precies. In de kerkdienst ga ik het voorbeeld van een kruik gebruiken om te laten zien dat we niet allemaal perfect zijn.”

En of die kruik heel blijft? Dat zie je aanstaande zondag om 11:00 uur op NPO2 en YouTube!

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡