Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wilbert is oprichter van Omapost: “Een kaartje sturen, moet toch makkelijker kunnen?”

7 oktober 2020 · Leestijd 4 min

In 2014 heeft Wilbert Omapost opgericht als app. “Ik zocht naar een makkelijke manier om een kaartje te versturen, omdat ik er vaak niet aan toe kwam.” Een deel van de winst die ze met Omapost maken, gaat naar Stichting Omapost. Met die stichting organiseren ze evenementen die verder gaan, nadat het kaartje is verstuurd. “We hebben bijvoorbeeld maatjesprojecten, waarbij we een jongere koppelen aan een oudere. Daarnaast organiseren we diners, wandelingen en, uiteraard, bingo’s voor ouderen.”

“Ik wilde mijn oma vaker een kaartje sturen, maar wist niet hoe ik dat makkelijk kon aanpakken. Zelf schrijven, kwam ik niet aan toe. Er was altijd wel een excuus waarom ik niet kon schrijven: geen postzegel, geen leuk kaartje of ik dacht eraan als ik op kantoor zat en dan kon het ook niet. Zo kwam ik met het idee voor Omapost. Ik merkte dat het echt een verschil voor haar maakte. Ze vertelde me een keer: ‘Door jouw kaartjes begrijp ik je veel beter.’ Dat herken ik, want ik snap haar nu ook beter.”

Een kaartje is heel anders dan een appje

“Omapost is vanuit die gedachte veel groter geworden. Steeds meer mensen zijn op zoek naar iets tastbaars. Lp’s en cassettebandjes zijn bijvoorbeeld weer helemaal hip. Zo ook kaartjes: een kaartje is zo anders dan via WhatsApp een foto toegestuurd krijgen. Ouderen vinden het daarnaast vaak lastig om met moderne technologie om te gaan. Voor hen kan een kaartje zoveel betekenen.”

Pakken en teruglezen

“Mijn oma heeft thuis bijvoorbeeld een hele doos met Omapost-kaartjes staan. Daardoor heeft ze een hele levendige herinnering aan haar kleinkinderen. Ze kan er telkens eentje pakken en weer teruglezen wat er stond. Dat is wel heel tof natuurlijk. Een ander voorbeeld gaat over een vriendin van me. Ze vertelde dat ze naar het huis van haar opa ging, nadat hij overleden was. Eenmaal binnen, zag ze dat zijn hele nachtkastje volstond met Omapost-kaartjes. Dat was zo speciaal voor haar om te zien, omdat ze niet wist dat het zoveel voor hem betekende.”

Een oma adopteren

“Omapost is er niet alleen voor je eigen opa of oma, je kan er ook voor kiezen om een opa of oma te adopteren. Dan wordt je kaartje verstuurt naar een oudere die er wel een kan gebruiken. Die ouderen worden vaak opgegeven door anderen. Het is trouwens niet alleen voor ouderen: je kan er ook gewoon je ouders of vrienden een kaartje sturen.”

“Het concept is simpel. Het gaat om een vierkante kaart met een foto op de voorkant. Op de achterkant kan je tekst invoeren. Tot slot kies je het adres van degene waar je het naartoe wilt sturen. Als je een tijdje geen kaartje hebt gestuurd, sturen we je een reminder. Sommige mensen vinden het lastig om te bedenken wat ze moeten schrijven. Voor die mensen schrijven we blogs over verschillende gespreksonderwerpen en geven we tips. Zo wordt het voor hen makkelijker om vaker een kaartje te sturen. ”

afbeelding
Met Omapost kunnen we iets bijdragen om eenzaamheid uit de wereld te helpen

“Het doel van Omapost is niet dat er zoveel mogelijk kaartjes worden gestuurd, maar dat we kunnen bijdragen om eenzaamheid de wereld uit te helpen. Dat doen we kaartje voor kaartje en oma of opa per oma of opa. Hoe meer mensen er kaartjes versturen, hoe meer gesprekken er plaatsvinden. Door de gesprekken is er verbinding en dat zorgt dan uiteindelijk voor een fijnere en leukere maatschappij met minder eenzaamheid. Het is gaaf dat we daar samen aan kunnen werken.”

Foto header: Lyuda Stinissen, foto artikel: Nienke Maat

Bij BEAM hebben we ook iets bedacht om ouderen minder eenzaam te laten voelen: CODE GRIJS. In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds willen we zoveel mogelijk kaartjes voor ouderen verzamelen op onze redactie. Het liefst postzakken vol. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig. Check hier hoe je kan helpen.

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡