Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Wij zijn drie koningen en wonen in één huis'

1 februari 2017 · Leestijd 3 min

Het is woensdagavond, kwart over zes. Gijsbert (21) zet een grote pan op een tafel waaraan voornamelijk bureaustoelen staan. Edwin (24) verdeelt de spaghetti over de borden, Gijsbert schept de saus – “met mozzarella als geheim ingrediënt” – er royaal overheen. Thomas (23) vertelt ondertussen plagend welke drie recepten Gijsbert nog meer kan maken: “Wraps, een ovenschotel en burgers, maar dat is het dan ook.” Het gerecht wordt afgemaakt met een handje rucola. Je zou bijna niet geloven dat ik in een studentenhuis te gast bent, en wel het meest prominente studentenhuis van Utrecht, aldus de bewoners; genaamd Het Koninkleyk Huisch. “We zijn drie koningen en wonen in één huis”, verklaart Thomas de naam.

Edwin: “Iedereen die bij ons langskomt, de klusjesman niet uitgezonderd, speelt een potje Mario Kart. We noteren de tijd en ieder jaar publiceren we een ranglijst, net als Top Gear.” Je snapt wel: toen de heren een home makeover wonnen, werd de woonkamer omgetoverd tot levend ‘Mario Kart’-circuit, compleet met coins uit het plafond en een megagrote Mario op de muur. Gijsbert: “Op een dag kwam er bij de N.S.U., onze studentenvereniging, een meisje naar ons toe dat we nog nooit hadden gezien. Zij en haar vrienden, totaal onbekenden van ons, waren keihard aan het oefenen om boven aan onze ranglijst te komen. Twee maanden later zaten ze bij ons op de bank en schopten ze het tot de top drie. Dat is toch mooi?!”

Iedereen die bij ons langskomt, de klusjesman niet uitgezonderd, speelt een potje Mario Kart

De heren vullen elkaar goed aan. Thomas is extreem slim, Edwin heeft veel bedrijfskundige en financiële kennis, en Gijsbert heeft de meeste stijl. “Thomas kwam laatst mijn kamer binnen en vroeg: ‘Staat dit?’”, zegt Gijsbert trots. “En toen ik net verkering kreeg en vragen had, kon ik bij Thomas en Edwin terecht.” Hun verschillende achtergronden – Thomas is katholiek, de andere twee protestant – maakt dat ze veel van elkaar kunnen leren. Gijsbert: “Edwin heeft veel bijbelkennis, en Thomas leert me breder te kijken dan mijn eigen tunnelvisie. Ik durf wel te zeggen dat mijn geloof het meest is gegroeid door dit huis.”

Of ze elkaar als familie zien? Thomas: “De een wel, de ander niet.” Keihard gelach. Edwin: “Het zijn de neuzen die je aankijkt als je na een dag werken thuiskomt. Als ik een rotdag heb gehad, dan kan ik dat delen. Het is niet dat we dingen organiseren, maar we doen wel veel dingen spontaan samen. Spelletjes, eten, bijbellezen na het eten, een biertje drinken …” Gijsbert: “Als je ons vergelijkt met een familie, is Thomas zeker onze huismoeder, die regelt eigenlijk alles binnen ons huis. Hij heeft een schoonmaakrooster gemaakt en ziet erop toe dat we onze taken doen.” Edwin: “We delen al onze boodschappen, volgens mij is dat best uniek. Alles wat in de koelkast staat, is gemeenschappelijk bezit. Behalve de brownies die Gijsbert voor zijn vriendin maakt. Die hadden we al op voordat zijn vriendin er was.”

Deze week is het thema 'Op Kamers'. Heb jij hilarische, pijnlijke of goede verhalen? Je weet ons te bereiken! Mail (beamredactie@eo.nl) of app (0683673700) ons!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡