Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wij zijn beschadigd | Denkstof #03

17 februari 2018 · Leestijd 5 min

"Jij en ik zijn beschadigd door dingen die gebeuren in je leven", zegt Reinier Sonneveld. "Het meeste vergeet je natuurlijk. Zand erover, klaar. Maar sommige dingen blijven doorzeuren. En wat doe je daarmee?" Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het over dat vergeving niet je verleden verandert, maar je toekomst opent.

De derde aflevering van Denkstof gaat over vergeving van mensen die hebben te maken met pijnlijke gebeurtenissen: "Relativeren van gebeurtenissen is niet altijd fair. Praat het niet goed. Het was niet goed. Het raakte je. Het deed pijn. En het blijft. Dit ga je niet vergeten."

Houden jou ouders van jou?

Houden jouw ouders van jou, of van hun ideaalbeeld van jou? Willen ze dat jij jij bent, of had jij eigenlijk iemand anders moeten zijn? Als je in een projectgroep zit, is er dan iemand die steeds weer de kantjes er vanaf loopt, maar toch met de eer strijkt? Kijk je wel eens porno, wat je eigenlijk helemaal niet wil... maar je doet het toch? Gebeurt het, op een feestje bijvoorbeeld, dat mensen gewoon niet luisteren naar wat je zegt? Of hoogstens uit beleefdheid? Was er ooit een familielid, of iemand anders die je vertrouwde, die aan je zat op plekken waar je dat niet wilde?

We zijn allemaal beschadigd

Jij en ik zijn beschadigd. Alle contacten die je hebt, meestal lopen ze prima, maar ooit, hevig of subtiel, gaan ze pijn doen. En wat doe je dan? Het meeste vergeet je natuurlijk. Zand erover, klaar. Maar sommige dingen blijven doorzeuren. En wat doe je daarmee?

Je kunt het relativeren. En misschien maak je het inderdaad te groot in je hoofd. Maar 'viel het wel mee'? Nee, eigenlijk niet. En 'je had er zelf ook een aandeel in' — maar wat doet dat ertoe? Of 'we maken allemaal wel fouten'? Nou en. Relativeren is niet altijd fair. Praat het niet goed. Het was niet goed. Het raakte je. Het deed pijn. En het blijft. Dit ga je niet vergeten.

De persoon is fout

En dan gebeurt er iets. Die ander die dat nare deed — ouders, vrienden, onbekenden — verdwijnt achter de herinnering. Als je aan diegene denkt, denk je meteen aan wat er misging. Diegene wordt z'n fout. Dat is lastig voor die ander. Misschien heb je geen zin om daarover na te denken, maar diegene voelt jouw houding en kan ook weinig meer dan.

Maar het is vooral lastig voor jezelf. Jij wordt bozer. Angstiger. Verkrampter. Je wordt minder vro. Die herinnering drukt op je en krijgt veel te veel ruimte. De ander heeft je iets aangedaan, maar nu maak je het eigenlijk zelf nog erger.

Vergeving

Jezus leert om te vergeven. En vergeven is dit. Als iemand jou iets aandoet, verdwijnt diegene dus achter z'n fout. Vergeven is dan zeggen: 'Oké, jij hebt het verkeerd gedaan. Maar Jij bent meer dan dat. lk heb veel meer herinneringen aan jou. En ik heb misschien ook een toekomst met jou.'

Je zegt: 'Vader, moeder, jullie hebben niet mij gezien, maar jullie ideaalbeeld. Dat was fout. Dat doet mij pijn. Maar jullie hebben veel meer gedaan. Toen ik baby was en ik huilde, zijn jullie er elke nacht uit geweest. En ik heb nog veel meer herinneringen. Die zijn ook waar.

Een tweede kans

lk wil met jullie door.' Je zegt tegen je studiegenoot: 'Je deed niet je best in de projectgroep. En ik wil per se dat je dat anders gaat doen. Maar jij hebt je redenen. lk gun je een kans.' Je zegt tegen jezelf: 'Wat ik deed op internet, ik schaam me er dood voor. Maar ik ben dat niet. lk ben meer dan dat. En het kan anders. lk wil de rest van mijn leven met een andere ik doorbrengen.' Als mensen niet naar je luisteren, zeg je: 'Kom op zeg, heb gewoon even aandacht.' En als je misbruikt bent, ook dan kun je vergeven.

Geef het tijd

Misschien duurt het tien jaar, of zelfs je hele leven. Maar ik hoop zo erg, dat je op een dag kunt zeggen: 'Jij hebt me zoveel afgenomen. Mijn vertrouwen. Mijn onschuld. Mijn plezier. Maar ik ga verder. De herinneringen krijgen mij er niet onder. Want ik weet dat er meer is. Dat jij meer bent. En misschien moet je boeten, misschien moet je bak in. Maar ik heb je vergeven.'

Terugkijken naar de toekomst

Een paar jaar geleden liep een jongen in Virginia zijn school binnen en schoot tweeëndertig studenten dood. Daarna zichzelf. Drieëndertig levens dus — mooie, unieke levens — kapot.

Onder hen was Mary. Zij hield een dagboek bij. De laatste zinnen in haar dagboek waren deze: Als iemand je diep beschadigt, zul je alleen herstellen als je vergeeft. Vergeving verandert niet het verleden, maar het opent de toekomst.'

De bijbel over vergeving

Vergeven is een keuze

  • Bij welke situatie heb jij iemand anders moeten vergeven? Bij welke situatie heb jij jezelf moeten vergeven?

Bij welke situatie heb jij iemand anders moeten vergeven? Bij welke situatie heb jij jezelf moeten vergeven?

Bij welke situatie heb jij iemand anders moeten vergeven? Bij welke situatie heb jij jezelf moeten vergeven?

  • Wat was het effect van de gebeurtenis

  • Wat zou vergeving je opleveren? Wat zou vergeving je kosten?

  • In het filmpje wordt gezegd hoe vergeven praktisch werkt. Jezelf oefenen in het zien dat de ander meer is dan de wandaad. Kan deze manier jou helpen? 
  • Bijbelteksten: 

    -‘Vergeef anderen’ – Lucas 6:36-38; Lucas 17:3-6
    -Jezus vergeeft – Lucas 5:17-26; Lucas 23:33-35

    Misschien ook wat voor jou

    Volg BEAM op TikTok!

    Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡