Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie krijgt het geld van de verkoop van een bijbel?

4 april 2018 · Leestijd 3 min

Wat is de betekenis van het ichthus-visje, dronken ze ook witte wijn in de tijd van Jezus en wat betekent het woord halleluja? Vragen die tot een goede discussie kunnen leiden aan de eettafel. Mocht je inmiddels klaar zijn met discussiëren, dan hebben wij de antwoorden voor je. Dit keer geven we antwoord op de vraag: wie krijgt het geld van de verkoop van een bijbel?

Bijbel BTW

Misschien heb je het je weleens afgevraagd nadat je een bijbel kocht bij de boekenwinkel om de hoek: wie krijg de opbrengst? Marcus, Paulus en Johannes verdienen geen cent meer aan het meest verspreide boek ter wereld. Maar wie dan wel? Quest stelde deze vraag aan Philippe van Heusden van uitgeverij Royal Jongbloed, de grootste bijbeluitgever van Nederland. Hij geeft aan dat 6% van het boek naar de belastingdienst gaat. Ook op bijbels zit namelijk gewoon btw. Daarnaast gaat er veertig procent naar de boekhandel die je de bijbel verkoopt.

De makers 2.0

Hoewel de bijbel al een tijdje geleden in elkaar is gezet, zijn er nog altijd mensen die een bedrag krijgen wanneer jij deze eeuwenoude bestseller aanschaft. De overige 54 procent van de verkoop wordt verdeeld over verschillende mensen en groepen. Zo wordt hier de vormgever, de zetter en de drukker van betaald. Maar ook de kosten van distributie, marketing en opslag worden hiermee afgelost. Daarnaast gaat een groot deel van de opbrengst uiteindelijk naar de ‘auteur’. En zoals gezegd, wordt dit bedrag niet gereserveerd voor onze bijbelhelden. In dit geval gaat het naar de organisaties die de bijbels vertalen, zoals het Nederlands Bijbelgenootschap, de Katholieke Bijbelstichting of de Stichting Herziene Statenvertaling.

Iets goedkoper

Los van de gratis bijbels die zo nu en dan worden uitgedeeld, heb je er vast wel eens voor betaald. Voor een ‘normale’ bijbel betaal je gemiddeld zo’n 32 euro. Voor een jongerenbijbel moet je iets meer over hebben, ongeveer 55 euro. Toch is dit goedkoper dan wanneer je een vergelijkbaar (non-bijbel)bundeltje aan je boekenkast wil toevoegen. Dit omdat er geen auteursrechten op een bijbel zitten en dat scheelt zo weer een paar euro!

Gratis bijbels

Er zijn natuurlijk mensen die betaald worden voor hun harde werken, maar het vertalen van bijbels is geen oneindig beroep. De organisaties proberen daarom het overgebleven geld te besteden aan het produceren van nieuwe uitgaven of om bijbels gratis uit te delen! #spreadtheword

Na de aanschaf komt stap twee: de bijbel lezen! Benieuwd hoe je dat doet? Je leest het hier

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡