Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Misdaadjournalist Kees van der Spek over de EO-Jongerendag: 'Ik stond daar in zo'n vage hal’

Dit hele verhaal lees je in het aankomende BEAM-Magazine!

6 mei 2024 · Leestijd 5 min

Nog iets minder dan een maand en dan is het zover: DE EO-JONGERENDAG. Het thema van deze editie is GOED NIEUWS. Maar wat is nog goed nieuws als je steeds geconfronteerd wordt met slecht nieuws? Ik (Gerben) vroeg het aan misdaad-journalist, bijna Wie is de Mol-finalist en ouwe zak (zijn woorden!) Kees van der Spek. Dus hierbij: een interview vol met goed en slecht nieuws, levenslessen, de EO-Jongerendag en Bach.

Wie is Kees van der Spek?

Na een mislukte toerisme-opleiding begint Kees van der Spek zijn tv-carrière als bureauredacteur bij een programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. In 2013 start hij met zijn eigen programma waarin hij de confrontatie zoekt met (internet-)oplichters. Inmiddels doet hij dit samen met zijn zoon Joep. Het nieuwste seizoen van 'Oplichters Aangepakt' is elke dinsdag te zien op RTL 5 (of Videoland).

Honderd geweldige mensen

“Wist je dat er meer mensen goed zijn dan slecht? Je wilt natuurlijk van mij als journalist horen hoe ellendig de wereld is, omdat ik toevallig slechteriken opspoor in mijn programma’s. Ik kan je vertellen: tijdens onze zoektocht naar één oplichter komen we honderd geweldige mensen tegen. Krijg je weer zo’n positief zeikverhaal, maar jij en ik leven in een veilig, stabiel land. Tijdens de coronapandemie hebben we slimme koppen die vier vaccins ontwikkelen en miljoenen levens redden. Nederland staat in de top 10 van de rijkste landen. De cijfers van criminaliteit blijven dalen. En ja, er zullen altijd mensen zijn die het slecht hebben. Dat ‘slechte’ verhaal wordt natuurlijk ook het meeste verteld. Dat doe ik met mijn programma ook, want dat is superspannende tv.”

Er zijn meer mensen goed dan slecht

Kees van der Spek

Ellende

“Tijdens het maken van mijn programma’s word ik dan ook geconfronteerd met vreselijke ellende. Zo had ik in een uitzending het verhaal van een vrouw die door een jeugdvriend werd overgehaald om twee ton te investeren in een vakantievilla. Zij deed dat. Bleek het uiteindelijk een villa te zijn die hij gehuurd had voor een week. De jeugdvriend verdween met het geld. De vrouw kreeg niet lang na de uitzending kanker en stierf. Dan kan ik echt in mijn kussen bijten. Dit is niet echt heel EO, maar zet er maar in: dan wil ik die gozer wel voor zijn bek slaan.”

Wees dankbaar

“Doordat ik dit soort dingen meemaak, wil ik dat je even naar deze levensles luistert: wees dankbaar. Dat je in Nederland geboren bent, is je in de schoot geworpen. Dat is uiteindelijk het oneerlijkste van deze wereld: de plek waar je wieg stond, bepaalt een heleboel. Er zijn landen waar je niet veilig bent, waar je geen toekomst hebt. Vind je het gek dat deze mensen dan in een gammel bootje stappen om de Middellandse Zee over te steken? Aan de andere kant is namelijk wél hoop.” 

Geen slecht beeld

“Maar nee, ik heb geen slecht beeld van de mensheid. Echt niet. Ik probeer altijd mild te blijven. Vaak komen we met ons programma terecht in derdewereldlanden. Dan zie je ook regelmatig de ellende van de oplichters zelf. In sommige gevallen denk ik zelfs: wat een arme gast. Ik begrijp ergens wel dat je iets probeert.”

EO-Jongerendag

Als kind ging ik voor mijn vaders werk heel de wereld over. Zelf ben ik in Israël geboren, in Nazareth nota bene. Mijn vrienden noemen mij daarom ook vaak Keezus van Nazareth. Het geloof is mij met de paplepel ingegoten. Ik moest als tiener overal mee naartoe, zelfs naar EO-dingen. Dus ook de EO-Jongerendag, dat was geloof ik ergens in zo’n vage hal. Daar hing wel een saamhorig gevoel. Daarnaast ging ik ook naar christelijke kampen. Ik was misschien wel een beetje een christen-gekkie.”

Ik ging als tiener naar de EO-Jongerendag

Kees van der Spek

'Bach doet wonderen'

“Religie en geloof zijn bij mij nog steeds elke dag aanwezig. Als je Wie is de Mol? gekeken hebt, weet je dat. Beetje flauw misschien, maar dat komt door Bach. Zijn muziek is mijn religieuze redding. Ik ga nog steeds naar de kerk, maar dan wel naar cantate-diensten. Dit zijn diensten met klassieke muziek. Als ik naar Bachs muziek luister, voel ik dat er méér is. Ik ben ervan overtuigd dat de hele aarde er anders zou uitzien wanneer wereldleiders een kwartier per dag naar Bach zouden luisteren. Geen oorlog meer, leiders die nadenken voordat ze iets doen en hun plek in de wereld totaal anders gaan zien. Bach doet wonderen, maar misschien is dat ook wel iets van boven. Bach zijn muziek is echt goed nieuws voor mij."

Doe het samen

“Wat ik jongeren van BEAM zou willen meegeven? De saamhorigheid dat moet je vasthouden! Dat is supermooi. Pleur die telefoon een tijdje weg! Doe het samen. Vergeet ook niet naar Bach te luisteren, een kwartier per dag. Oh ja, en wees allemaal niet zo preuts. Jullie durven niet eens te bellen. Ik raak niet uitgepraat. Weet je wat, Gerben, misschien moeten wij binnenkort maar eens een biertje drinken. Want zo te horen moet je nog veel leren van deze ouwe zak.”

Tijdens de EO-Jongerendag gaan we nóg veel meer ontdekken over GOED NIEUWS. Zorg dat je erbij bent. Koop snel een kaartje, want ze zijn bijna uitverkocht!

Haal hier je tickets voor de EO-Jongerendag 2024

Haal hier je tickets voor de EO-Jongerendag 2024

In een wereld waarin vooral slecht nieuws de aandacht krijgt, ontdek je op de EO-Jongerendag (opnieuw) wat het goede nieuws van Jezus is en hoe dat je leven op z’n kop kan zetten!

Haal hier je tickets!
BEAM Magazine

Lees ook over:

BEAM Magazine

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡