Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Who kerks: “Ik ga binnenkort catechisatie geven!”

25 september 2016 · Leestijd 3 min

Op tientallen kleuters passen, koffie inschenken na de dienst, handjes schudden of drummen in de band. In de rubriek ‘Who kerks’ vragen we BEAMers naar hun taak in de kerk! Deze week spraken we met Jacko (23), die binnenkort start met het geven van catechisatie.

Hoe zou je je taak omschrijven?

“Ik ga catechisatie geven aan de groep 14 tot 16-jarigen bij ons in de kerk. In onze kerk zijn ze aan het invoeren dat je in koppels catechisatie geeft zodat je met elkaar kunt sparren en van elkaar kunt leren. Ik ben gekoppeld aan onze dominee, dus ik denk dat ik veel kan gaan leren dit jaar. Ik vind het best wel wat: Je hebt het toch over geloofsfundamenten bij jongeren en de leer van de kerk. Het is echt een uitdaging!” Waarom wil je dit graag doen?
“Er zijn veel taken in de kerk, maar dit past goed bij me omdat ik graag kennis overdraag en goede gesprekken heb met de jeugd. Ik ben niet extravert, dus gekke activiteiten organiseren ligt mij minder. Zelf ging ik vroeger echt met plezier naar catechisatie. De gesprekken en de theorie waardoor je meer over God leert, vond ik heel waardevol. Omdat ik nu als leiding nog best jong ben, denk ik dat ik me goed kan inleven. Mijn hoop is om echt gesprekken met de jeugd aan te kunnen gaan.”

Hoe ga je ze motiveren?

“Ik begrijp echt heel goed dat veel tieners geen zin hebben om na een lange dag school, waar hun spanningsboog al vernietigd is, nog naar catechisatie te moeten. Ik wil catechisatie niet alleen op theorie gericht laten zijn, maar het juist persoonlijk maken en het laten draaien om de relatie met elkaar en met God. Ik wil graag regelmatig beginnen met een video of een muzieknummer om even lekker bij te komen van de dag en de avond niet starten met droge theorie maar met een leuke ijsbreker.” Vind je het belangrijk dat jongeren een taak hebben in de kerk?
“Aan de ene kant vind ik dat heel belangrijk. Door hun taak zijn jongeren veel meer betrokken bij de gemeente. Maar soms vind ik het wat te ver gaan. Dan heeft de oudere generatie plotseling bedacht dat jongeren van alles moeten doen in de kerk. Ik denk dat het pas echt goed werkt als jongeren vanuit eigen initiatief willen helpen en dienen.”   Denk je dat catechisatie geven gaat bijdragen aan je geloofsleven?
“Ja, dat weet ik wel zeker! Ik leer veel van oude mensen, zij bezitten veel wijsheid. Maar ik weet zeker dat jonge mensen me ook veel kunnen leren. Zij kunnen me echt een spiegel voorhouden en nieuwe inzichten geven. Daar ben ik van overtuigd!” Heb jij een taak in de kerk waar je over wilt vertellen? Mail dan naar beamredactie@eo.nl.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡