Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerben test focusproducten: ‘Kan ik mij hierdoor éíndelijk concentreren op het Bijbellezen?’

Dit is een verhaal uit het BEAM-Magazine

1 november 2023 · Leestijd 4 min

Het is een serieus probleem: ik raak razendsnel afgeleid… kijk, een vlinder! Nou ja, dat dus. Bij iedere prikkel ben ik direct mijn focus kwijt. Bijbellezen is voor mij dan ook een flinke uitdaging. Gelukkig is er een oplossing, volgens de advertenties op de bushokjes en de influencers op social media: heuse wondermiddeltjes, de ‘focusproducten’. Tijd om die te testen.

Kan een kauwgommetje, sportdrankje, of pepermuntje mij écht helpen om me langer dan drie seconden te concentreren op een Bijbelvers? Of zijn deze producten gewoon een scam? Ik probeer vijf verschillende producten die claimen het concentratievermogen te vergroten.

Sportlife Focus Mints

Het kost wat, maar dan heb je ook wat: voor een doosje Focus Mints (ongeveer vijftig pepermuntjes) betaal je gemiddeld 2,20 euro. De snoepjes bevatten vitamine B3 en B6; goed voor het concentratievermogen en de leerprestaties. Groot nadeel: van veel mintjes moet je vaak naar het toilet. Oeps.  

Na het nemen van een ‘focusmintje’ duik ik de Bijbel in om in totaal drie pagina’s te lezen. Mijn leestijd is 3 minuten en 44 seconden. Het is chill om een frisse smaak in mijn mond te hebben tijdens het lezen. Toch heb ik niet het gevoel dat de woorden beter aankomen dan anders, of dat mijn leestijd sneller is dan normaal. De smaak is dus gewoon lekker, maar ik ben nog niet van mijn probleem af.  

Een afbeelding van Sportlife focusmints

Focusdrink

Met één slokje meer concentratie: dat is wat YouTubers Don de Jong en Roy Beszelsen (Royalistiq) beloven met hun ‘focusdrankje’. Met een prijs van ongeveer 1,50 euro per flesje zou dat natuurlijk ideaal zijn. Dit toverdrankje bevat verschillende vitamines en een gezonde dosis zink, maar geen cafeïne. Je hebt Focusdrink in verschillende smaken; tropical is mijn favoriet. Klein nadeel is dat de flesjes megaklein zijn.  

Na het nemen van een paar slokken van het goedje test ik opnieuw mijn ‘Bijbelleeskwaliteiten’. Ongelofelijk… Ik merk dat mijn leestijd nu slechts 3 minuten en 10 seconden is. Niet supersnel, maar toch een stuk beter.  

Je ziet dat Gerben Focusdrink vastheeft

Dextro Energy kauwtabletten

Dextro Energy, wie kent het merk niet? Door druivensuiker zou je een enorme energiekick moeten krijgen. Voor drie pakjes Dextro betaal je ongeveer 2 euro. Deze tabletten zijn handig wanneer je versuft, maar helpen ze ook om te focussen? 

Na het kauwen van een tablet richt ik mijn aandacht op de Bijbel. Ik lees in een tijd van 4 minuten en 19 seconden 3 pagina’s. Buiten dat voel ik me enorm druk: ik heb een zwerm vlinders achternagezeten en raak continu afgeleid, omdat ik juist te veel energie heb. Geen succes voor mij.

Afbeelding van Dextro

Easy Fish Oil 

Dit is vooraf de minst favoriete kanshebber. Bah, visolie… dat kan alleen maar smerig zijn. Even een korte biologieles: visolie bevat omega 3-vetzuren die je concentratievermogen en geheugen bevorderen. Niet schrikken: voor maar liefst 18 euro kun jij genieten van dertig kauwgellies. 

Nadat ik bijna over mijn nek ben gegaan van de rare substantie van – hoe noem ik het eigenlijk? – de ‘visoliegelei’, pak ik mijn bijbel erbij. Mijn leestijd is 3 minuten en 5 seconden: een nieuw record! Maar goed, ik ben wel 18 euro lichter en een groot aantal verpeste smaakpupillen rijker. Wees gewaarschuwd.  

Visolie tabletten

Vitamin Well Focus

Dit drankje zit wederom vol met vitamines en mineralen die de concentratie zouden moeten ondersteunen. Wat mij vooral verbaast: hoe kun je een drankje zó verknallen?! Het heeft een heel bittere, chemische smaak. De vraag rest: werkt het?  
 
Voor ongeveer 1,80 euro ga ik natuurlijk weer vol goede moed lezen. Drie minuten later ben ik nog niet eens op de helft! Wat een ellende. We sluiten af met een negatief record: 6 minuten. En voor de smaak hoef je het dus ook niet te doen.  

In een wereld vol afleidingen beloven deze focusproducten allemaal hetzelfde wonder. Ik denk dat een paar van deze producten mij enigszins hebben geholpen. Toch ben ik bang dat, wanneer ik echt moet – kijk, nog een vlinder! – focussen… ik andere hulpmiddelen moet zoeken.

BEAM Magazine

BEAM Magazine

Het BEAM Magazine staat vol inspirerende verhalen van jongeren, artikelen over geloof, interviews met artiesten, uitdagende columns en interessante artikelen. Benieuwd? Je kunt het magazine gratis aanvragen!

Bestel een gratis proefnummer

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡