Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wereldwijd gebed voor overleden Olive: “Dit laat zien waar Bethel Church voor staat”

19 december 2019 · Leestijd 3 min

Je hebt het misschien wel voorbij zien komen: de quote ‘Wake Up Olive’ klinkt over het hele internet. Kalley Heiligenthal, worshipzangeres bij Bethel Music, roept met de hashtag #wakeupolive iedereen op om voor haar dochter Olive te bidden. Het 2-jarige meisje is afgelopen maandag plotseling overleden: “We geloven dat God haar weer tot leven kan wekken, bid voor haar.” Wij vroegen theologe Miranda Klaver wat hier precies gaande is.

Vanaf Kalley’s tragische bericht afgelopen maandag is de oproep massaal gedeeld. Bekende christelijke artiesten en fans steken haar een hart onder de riem en bidden met haar mee. “Vandaag is de perfecte dag voor wederopstanding!”, “We geloven het!”, klinkt het in de reacties. Vanaf de derde dag na Olive’s overlijden plaatst Kalley iedere dag een foto van haar dochter op Instagram. “Dag 5 is de perfecte dag voor een wederopstanding”, luidt de laatste post. (tekst gaat onder foto verder)

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
afbeelding

Inmiddels zijn de reacties onder de foto’s verdeeld. “Jullie hebben therapie nodig zodat jullie kunnen rouwen, gun Olive rust,” “Ze is thuis bij de Vader, je mag haar niet terughalen”.

Verschillende discussies komen op gang. Maar wat zien we hier nu eigenlijk? Wij stelden theologe Miranda Klaver een paar vragen over wat hier precies gaande is.

Verbaast het je dat dit gebeurt?

“Eigenlijk niet. Het laat namelijk goed zien wat er binnen de Bethel Church geleerd wordt. Aanhangers van de Bethel Church interpreteren de bijbel heel letterlijk. Mensen geloven dat het koninkrijk van God hier op aarde al aanwezig is. Jezus die in staat was om zieken te genezen en zelfs doden op te wekken wordt direct vertaald naar onze tijd: Zijn volgelingen hebben dezelfde Geest ontvangen en beschikken daarom over dezelfde kracht als Jezus. Als er dan zo’n tragisch bericht komt, zoals het overlijden van Olive, is het extra lastig om dit te accepteren. Hun theologie biedt geen antwoord op het lijden in deze wereld, behalve dat we het niet weten. Wat hierin natuurlijk vooral opvalt is de kracht van social media. Deze massale oproep roept bij veel mensen ook vragen op, en dan met name over de Bethel Church en haar reputatie.”

Zijn er veel christenen die het geloof zo bekijken?

“Het valt me de laatste jaren wel op dat deze theologie steeds vaker wordt verkondigd. Onder meer via Bethel Music en de concerten die ze geven. Maar ook via conferenties en boeken. De gedachtegang wordt in ieder geval via nieuwe media meer verspreid en is zo meer zichtbaar dan vroeger.”

Is dit ooit eerder gebeurd?

“In Pinksterkerken komt het af en toe voor. Althans, er zijn verhalen van mensen die uit de dood zijn opgewekt, maar er was nooit echt duidelijk bewijs. Dat dit onderwerp nu speelt is dus zeker niet nieuw. Het is wel nieuw dat er tegenwoordig ook cursussen worden aangeboden waar je kan leren om doden op te wekken. Ook in Nederland is dit wel eens voorbij gekomen. Vanochtend plaatste de leider van de kerk, Bill Johnson, een video waarin je merkt dat hij zich begint in te dekken. Hij geeft duidelijk aan dat God uiteindelijk moet beslissen wat er met Olive gebeurt. Waarschijnlijk heeft hij dus ook door hoe gevoelig dit ligt.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡