Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Welke liefdestaal heeft God? En jij? Doe de test!

6 maart 2019 · Leestijd 4 min

Ieder mens heeft een liefdestaal. De een voelt zich ontzettend gewaardeerd als hij een cadeautje krijgt, de ander doet dit helemaal niets en wordt helemaal warm van een dikke knuffel. Christenen bedanken God regelmatig, maar heeft God eigenlijk een liefdestaal waarmee we hem het best kunnen bedanken?

Test je eigen liefdestaal!

In de Bijbel wordt elke liefdestaal besproken die we kunnen inzetten om God te bedanken.

1. Positieve woorden

De Psalmen staan barstensvol met (liederen van) dankbaarheid: Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Door uit te spreken dat je van God houdt en dat je hem waardeert, bedank je hem. Zoals David in Psalm 63: 4 – 5 zegt: “Uw liefde is meer dan het leven, mijn lippen zingen uw lof. U wil ik prijzen, mijn leven lang, roepend uw naam, de handen geheven.”

Huh, de handen geheven? Ja, je ziet het: Het is tijd voor de volgende categorie.

2. Lichaamstaal

Ook met ons lichaam kunnen we God bedanken. Allereerst kan dit door goed voor ons lichaam te zorgen. Daarnaast zien we in de Bijbel voorbeelden van expressie door lichaamstaal: David danste voor het volk uit, de vrienden van Daniël bogen alleen voor God en bogen dus niet voor koning Nebukadnezar en tijdens het zingen wordt in de psalmen gesproken over dansen, juichen, jubelen en het heffen van handen. Ook met je lichaam kan je God bedanken!  

3. Tijd en aandacht

Naast springen, dansen en juichen kan je God ook bedanken door tijd met hem door te brengen. David noemt in zijn Psalmen dat hij zelfs ’s nachts over Gods grootheid nadenkt. Je kunt God bedanken door naar hem te verlangen en hem te zoeken. Zoeken kan door muziek maken, de Bijbel onderzoeken, vasten, stil zijn, bidden, gesprekken hebben met andere christenen. Want we weten stiekem allemaal dat het zo werkt: Iemand bedanken door tijd met hem of haar door te brengen is veel waardevoller dan iemand een vluchtig berichtje sturen of even snel bellen.

4. Cadeaus

Je kent die mensen wel die al 4 maanden van tevoren bezig zijn met de verjaardagen die eraan komen: Ze weten je altijd weer te verrassen met een cadeau waarvan je zelf niet eens wist dat je er zo blij mee zou zijn. Maar wil God eigenlijk cadeaus? In het Oude Testament bracht het volk van God hem dankoffers in de tempel, maar nadat Jezus zichzelf voor ons offerde, is dit niet meer nodig. Toch kunnen we God nog veel geven al klinkt dit vreemd, want alles wat we hebben is technisch gezien een cadeau van God aan ons. Denk hierbij aan wat je doet met je geld, met je tijd, met je talenten en met je energie. Dit kan je als een 'offer' aan God geven.    

5. Dienstbaarheid

We kunnen God liefhebben door ons aan zijn geboden te houden. Zijn gebod is: Heb God lief boven alles en heb je naaste lief als jezelf. Iedere keer dat jij je naaste helpt, steunt en bemoedigt is dit een vorm van God liefhebben en bedanken. God geeft ons liefde en genade, dat mogen wij in dankbaarheid weer uitdelen aan de mensen om ons heen. Jezus zegt: “Wat je voor een ander doet, heb je voor mij gedaan.” 

Welke liefdestaal heeft God?

God IS liefde, dus elke liefdestaal is zijn liefdestaal. Jij vindt sowieso de ene manier fijner dan de andere. Misschien vindt jij sommige manieren zelfs super awkward of schijtirritant. Op welke manier je het ook uit, vergeet God niet te bedanken. Want vreugde is pas compleet als je het uit!

De 5 liefdestalen komen uit het boek ‘5 talen van de liefde’ van Gary Chapman. Wil jij kijken welke liefdestalen jij 'spreekt'? Test dat hier!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡