Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Week tegen eenzaamheid: we zijn eenzamer tijdens coronatijd

1 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Vandaag is het zover: de week tegen eenzaamheid is officieel begonnen. Juist in coronatijd waarin er nog meer eenzaamheid is dan normaal, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is een campagne gestart: ‘Een klein gebaar kan een verschil maken.’ Hiermee roept zij op om meer aandacht voor elkaar te hebben en contact te maken met anderen.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De campagne van het ministerie

Het SCP heeft berekend dat Nederlanders zich eenzamer voelen dan voor de coronacrisis. Deze toename in eenzaamheid komt vooral door de anderhalvemetersamenleving en dat er zo min mogelijk bezoek mogelijk is. Volgens Roline de Wilde van De Kindertelefoon hebben jongeren ook veel last van eenzaamheid: “Het is belangrijk dat kinderen over gevoelens van eenzaamheid praten. Eenzaamheid kent vele gezichten en kan gepaard gaan met een laag zelfbeeld, depressie en gedachten over zelfdoding”

Ouderen

Ook is de groep eenzame ouderen verdubbeld. In het onderzoek van het ministerie VWS staat dat het aantal eenzame ouderen de aankomende jaren alleen nog maar zal toenemen. Dat willen we tegengaan. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens de week tegen eenzaamheid. 

BEAM komt ook in actie voor eenzame ouderen.

Vrijdag en in de BEAM Kerkdienst van zondag hoor je hier meer over!

Heb jij nou ook last van eenzaamheid? Met De Kindertelefoon (0800-0432) kan je elke dag van 09:00 tot 21:00 bellen over alles waar jij mee zit.

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡