Ga naar submenu Ga naar zoekveld

We kregen haat en lieten jullie reageren: “God is nep? Flikker op joh!”

5 november 2021 · Leestijd 4 min

Als christelijk platform lijkt het onvermijdelijk: bijna dagelijks krijgen we online haat als ‘christenen zijn dom, God bestaat niet.’ Afgelopen week ontvingen we in onze insta-DM de reactie: “Jullie geloven in een sprookje, God houdt niet meer van jou. Waarom zou je een christelijk account beginnen? Alles is nep.” Dit gesprek nam een andere wending dan gedacht.

Het leek ons interessant om samen met jullie het gesprek met deze persoon* aan te gaan, en vroegen jullie: wat zou jij op deze haatreactie reageren? Via Instagram legden we deze vraag aan jullie voor. Hier ontvingen we zo’n 400(!) reacties op. Dit waren jullie suggesties en wat wij ermee hebben gedaan.

Afkappen

“Gewoon negeren”, zeiden sommigen van jullie, “met zulke mensen valt niet te praten”. Soms is niks zeggen inderdaad een verstandige keuze. Toch proberen we als BEAM vaak juist het gesprek aan te gaan wanneer iemand onaardig reageert. Wie weet wat eruit komt? Vaak merken we dat haat ook een schreeuw om aandacht blijkt, en er af en toe zelfs mooie gesprekken uit voort komen. We kozen er dit keer dus voor om de persoon in kwestie niet te negeren, maar juist door te vragen.

Verbazing

Jullie vroegen je vooral massaal af: “Als je het geloof zo stom vindt, hoe ben je dan op deze pagina beland?” We legden deze vraag aan hem voor. “Ik hoorde erover”, reageerde hij, “en toen dacht ik, laat ik eens kijken.” De boze DM kwam niet helemaal van hemzelf. “Iemand daagde me uit om dit te sturen, en ik vind het zelf ook raar dat je gelooft in iets wat niet bestaat.”

Flikker op

“Je bent zelf nep!,” stuurden jullie ons ook als suggestie, “flikker op”, “houd je smoel dicht”, “dat is niet waar sukkel”. De haat die wij ontvingen, voelde voor sommigen van jullie als een persoonlijke aanval en riep nogal wat woede op. Als BEAM zullen we nooit op deze manier met een haat-reactie omgaan. Wij blijven graag rustig en zijn juist benieuwd naar de reden voor deze reacties. Bovendien kun je je afvragen wat dit uiteindelijk oplevert. Die persoon is blijkbaar al boos, als jij op dezelfde manier reageert, levert dat waarschijnlijk niks op.

Het gesprek aangaan

Zoals veel van jullie suggereerden, leek het ons een goed idee om te vragen: “Waarom denk jij dat alles nep is?”. Meteen was zijn reactie een stuk milder: “Omdat ik al die dingen heb gelezen op de basisschool en ik geloof dat het allemaal niet kan.” Dit leek ons een goede start van een gesprek. “Dat kan natuurlijk. Is het geloof wel iets waar je in geïnteresseerd bent, of dat ook niet echt?”, vroegen we hem.

Ook dit viel niet verkeerd. “Ik hoop wel dat er iets moois is na de dood,” reageerde hij, “maar ik weet niet of het kan. Ik twijfel zo erg, ik denk dat onmogelijk is, maar ik hoop het wel. Ik vind het wel leuk om hier discussie over te voeren.” Lees hieronder hoe het verder ging. Uiteindelijk werd dit dus best een mooi gesprek!

Wat kan jij doen met een hater?

Misschien herken je dat wel: haat krijgen omdat je christelijk bent. Hoe moet je hiermee omgaan? Als BEAM zijn deze reacties natuurlijk een stuk minder persoonlijk, en daarom automatisch ook iets minder kwetsend. Als je deze reacties persoonlijk ontvangt, kan dat heel anders aanvoelen. Toch kan je bovenstaande aanpak voor een groot deel ook zelf gebruiken. Probeer de persoon te vragen waarom hij of zij zo boos is. Misschien wil hij er juist wel meer over weten. Werkt dit niet? Laat die persoon dan ook gewoon met rust, ga niet boos terug doen, hier heb je vaak alleen jezelf mee.

*De persoon die reageerde wil graag anoniem blijven, de echte naam is bij de redactie bekend.

Joram laat zijn moeder haatreacties lezen

Lees ook over:

Joram laat zijn moeder haatreacties lezen

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡