Ga naar submenu Ga naar zoekveld

WAUW, dit is de andere kant van Halloween

24 oktober 2017 · Leestijd 4 min

(trigger warning: er wordt expliciet geweld vermeld) Een paar jaar geleden ging er een schok door de wereld. De Islamitische Staat liet een filmpje zien waarin een gevangen genomen Jordaanse piloot te zien was. De piloot stond in een kooi, er liep een spoor van benzine naar de kooi. Om de kooi stonden IS strijders om toe te kijken, ze stonden op de ruïne van een oud stadion.

In beeld kwam een man die het spoor van benzine aanstak. Het vuur likte gulzig aan het spoor van benzine, wat uitkwam bij de Jordaanse piloot die zelf ook gedrenkt was in benzine. De man stierf een verschrikkelijke dood.

Niet zolang geleden ging een journaliste mee aan boord van een kleine onderzeeer in Denemarken. De journaliste verdween en de eigenaar zei dat hij haar een zeemansgraf had gegeven. De vrouw werd kortgeleden gevonden, of in ieder geval haar romp. Later werd ook haar hoofd gevonden.

In ons eigen land gebeuren ook verschrikkelijke dingen. Kortgeleden nog werd het nieuws gedomineerd door de verdwijning van Anne Faber. Zij is vermoord door een man die in behandeling was bij een forensische psychiatrische kliniek. Af en toe mocht hij zonder begeleiding uit de kliniek en ging daar weer in de fout. Helaas was Anne Faber daarvan het slachtoffer. Heel Nederland reageerde geschokt en er werd een petitie gestart voor een grondig onderzoek naar het falende systeem.

Tijdens Halloween mag alles zo gruwelijk mogelijk zijn.

Je vraagt je misschien af waarom ik deze dingen zo opsom. Ik had het liever niet gedaan, maar ik had het idee dat het moest. Het is namelijk zo dat wij deze bovenstaande dingen allemaal verschrikkelijk vinden. Behalve in oktober, want dan is er Halloween.

Toen ik deze week tv zat te kijken, kwam er een reclame langs van de Walibi Fright Night. Een angstaanjagende clown loopt met jerrycans met benzine naar een gewond meisje dat vastgebonden zit. De benzine wordt over het meisje gegoten en vervolgens aangestoken. Klik hier voor het filmpje, als je het wilt zien.

En hoewel de wereld in shock was na het filmpje van IS met de Jordaanse piloot, is het nu entertainment. We betalen er zelfs kaartjes voor, we verheugen ons erop, mensen reageren op Youtube met: ‘Ik kan niet wachten!!!’ En ‘Ik heb er nu al zin in.’. En het enige wat ik mij hierbij afvraag is: ‘Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?

Halloween is niet onschuldig

afbeelding

De journaliste die in Denemarken werd vermoord, werd in stukken gehakt. Het komt in het nieuws en je vraagt je af: ‘Hoe is het mogelijk?!’. Maar niet tijdens Halloween. Tijdens Halloween mag alles zo gruwelijk mogelijk zijn. Opeens is het niet zo gek om uit te beelden dat je iemand door midden zaagt met een kettingzaag. Sterker nog, het is eigenlijk wel leuk. En als het even kan, nemen we onze kinderen, hoe jong ze ook zijn, gewoon ‘gezellig’ mee.

Want Halloween is natuurlijk ook gewoon voor kinderen, moet kunnen. Bij mij in de stad is er een Halloweenoptocht, speciaal voor kinderen. De plaatselijke omroep is erbij en neemt op. Kinderen van ruim onder de tien jaar lopen langs zombies, mensen met kettingzagen, mensen die uitbeelden hoe ze andere mensen in stukken hakken. Gevolg? Heel veel gillende kinderen, kinderen die willen verdwijnen in de jas van hun vader of moeder en kinderen die huilend rondlopen.

Ja, het wordt weer 31 oktober, tijd voor een groot, gezellig feest: Halloween. De verschrikkelijke dingen die in de echte wereld gebeuren, maken even niet meer uit. Diezelfde dingen zijn nu eigenlijk best leuk, we betalen er zelfs voor. Maar als het afgelopen is, kijken we weer met zijn allen verbijsterd naar het nieuws, naar een nieuwe gruwelijke moord.

Tekst: Kars Hardebol

Lees nu: Christenen zijn banger voor Halloween dan mensen voor nepmonsters

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡