Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zingen (andere) gemeenten tijdens de kerkdienst?

29 januari 2019 · Leestijd 3 min

In Nederland zijn ongeveer 4000 kerkgebouwen nog in kerkelijk gebruik, schoolgebouwen, gymzalen en alle andere niet kerk-kerkplekken nog niet meegeteld. Al die plekken hebben hun eigen gewoonten en stijl. Wij zijn megabenieuwd hoe het er in jouw kerk aan toe gaat, dus we komen even virtueel op bezoek. Voor veel kerken is aanbidding erg belangrijk. Van Psalmen op hele noten tot de nieuwste Hillsongsongs. Wat zingen jullie?

Sanne (19) vertelt over Hervormd Sprang in Sprang-Capelle

“Psalmen en op toonhoogte. We worden dan begeleid door het orgel. 6x per jaar hebben we jeugddienst en dan worden allerlei liederen gespeeld waaronder opwekking en dergelijke. Dan worden we begeleid door een band.”

Henriëtte (19) over de Hervormde Paulus en grote kerk in Leerdam

“In de kerk zingen wij psalmen en de eerste 12 gezangen, maar ook zingen we psalmen uit Weerklank en één gezang uit Weerklank. Vaak wordt dit begeleid met het orgel. Soms is er een jeugddienst of een andere bijzondere dienst en dan is er vaak nog een piano en een paar fluitisten bij. Ik vind de liederen die wij in de kerk zingen erg mooi! Ik houd van de tekst en de eerlijkheid hoe dicht het bij de psalmen blijft.”

Mirjam (19) over de Vrije Baptistengemeente Stadskerk in Groningen

“In de Stadskerk in Groningen wordt de aanbidding altijd geleid door een band. We hebben geen orgel en zingen ook geen psalmen en gezangen, heel soms wel, maar dan in een modern jasje. Er wordt veel opwekking en Hillsong gezongen, maar ook zelfgeschreven nummers van mensen uit de verschillende aanbiddingsteams.”

Mette (17) vertelt over Evangelische-baptistengemeente Salem Wageningen

“Opwekking, Opwekking, Opwekking. Vooral de nummers van 450-550 lijken erg populair te zijn in onze zangdienst. We zingen ook wel nieuwere en af en toe wat Engelse worship, maar van mij en m'n vrienden kan dat nog wel wat meer. We hebben een band met één of meerdere zangers, een gitaar, drumstel en piano.”

Mandy (21) over Jong en Vrij Amersfoort

“Bij onze kerk geniet ik zelf altijd van de aanbidding. We zingen worship muziek, Engels en Nederlandstalig. Vooral nieuwere nummers van Hillsong en Bethel music, maar ook oudere nummers van opwekking of een lied die soms in een wat ander jasje is gestoken. Ook hebben we een paar eigen nummers. Qua instrumenten wisselen we dus ook, het ligt eraan wat bij de setting past, meestal is er wel een gitaar, elektrische gitaar, drum en keyboard. Soms ter aanvulling een viool, cello, saxofoon of harp. Er staan vaak 4 á 5 mensen te zingen op het podium. Het staat echt in het thema van het eren en aanbidden van God.”

Wil je ook graag over je kerk vertellen? Stuur ‘KERK AAN’ naar 06-83673700 en wij sturen je elke week een vraag. Dan mag jij vertellen hoe dit onderwerp in jouw kerk gebruikelijk is. En wie weet kom je dan ook op de site!

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡