Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zegt de Bijbel over slaap?

9 oktober 2016 · Leestijd 2 min

Als God hemel en aarde kan maken, had hij ons ook wel zo kunnen maken dat we nooit slaap nodig hebben, toch? Maar iedereen weet, dat is niet het geval en God kennende zit er vast een bedoeling achter.. Wat heeft de Bijbel te zeggen over slaap?

Slaap is een gave van God: ‘Elke goede gave, elk volmaakt geschenk komt van boven, van de Vader van de hemellichten; bij hem is nooit enige verandering of verduistering waar te nemen.’ (Jakobus 1: 17) Slaap is dus allereerst iets wat ons gegeven wordt en waar we van mogen genieten!

Nachtmerries
Maar dit ervaar ik niet altijd zo rooskleurig. Soms is slaap mijn grootste vijand. Ik zie de cijfers op mijn klok verspringen, maar het lukt me maar niet om in slaap te komen. Psalmdichter Asaf was er niet onbekend mee: “Ik denk aan God en moet zuchten, mijn gedachten vermoeien mijn geest. U laat me mijn ogen niet sluiten, van onrust vind ik geen woorden.” (Psalm 77: 4 -5)

In Spreuken schrijft – waarschijnlijk - Salomo het volgende: “Mijn zoon, je hoeft niet bang te zijn wanneer je slapen gaat, je slaap zal vredig zijn.” (Spreuken 3: 24) God geeft om zijn kinderen en vertelt ons te stoppen met piekeren en onze rust te pakken. Een mooie tekst om te lezen als je een vol hoofd hebt en wilt gaan slapen: “Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u!” (HSV 1 Petrus 5: 7) Wij kunnen rustig slapen, juist omdat God nooit slaapt of sluimert.

What Would Jesus Do?
Jezus was een volmaakt mens, zonder zonde. Hij sliep, en diep ook: “Er stak een hevige storm op en de golven beukten tegen de boot, zodat die vol water kwam te staan. Maar hij lag achterin de boot op een kussen te slapen.” (Markus 4: 37 – 38a) Ook staat er in de Bijbel dat Jezus soms vroeg opstond om te bidden, maar boven alles was Hij mens, werd Hij gewoon moe en rustte Hij soms dus goed uit.

Tenslotte houdt de Bijbel zelfs rekening met mensen met een ochtendhumeur! “Wie zijn buurman ’s ochtends luid begroet, wekt de indruk dat hij hem vervloeken wil.” (Spreuken 27: 14) Dus voor alle luidruchtige, vroege vogels onder ons: rustig aan.
Inspiratiebron: Een Goede Nacht! van Adrian Reynolds.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡