Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zegt de Bijbel over liefdesverdriet?

11 oktober 2017 · Leestijd 3 min

Lekker klef doen met je lover op de bank onder een wollig dekentje terwijl je voor de twintigste keer ‘Love, Actually’ kijkt. Liefde is iets heel fijns, totdat het ophoudt. Met betraande rode ogen zit je naast je beste vriend(in) een bak Ben & Jerry’s leeg te eten. Maar… Wat zegt de Bijbel over liefdesverdriet?

God weet als geen ander hoe jij je voelt

Wist je dat God Zijn verdriet over mensen in de Bijbel heel vaak vergelijkt met liefdesverdriet? De profeten vergelijken Israël bijvoorbeeld weleens met een vreemdgaande bruid. Het voelt ongeveer hetzelfde als wat God voelt wanneer hij door de mensen wordt afgewezen. Als je kapot gaat van liefdesverdriet, zit je dus een beetje op één lijn met God. Heel bemoedigend om te weten dat Hij jouw pijn zo goed begrijpt! 

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ze konden er toen ook wat van

Ja echt! In de Bijbel staan verschillende verhalen over liefdesverdriet (zonder allerlei symbolische betekenissen, maar gewoon: janken omdat het uit is). Bijvoorbeeld het verhaal van Tamar en Amnon. Amnon was smoorverliefd op de mooie Tamar en wilde niets liever dan met haar zijn. De grote plottwist kwam toen hij haar verkrachtte en daarna ineens een enorme hekel aan haar kreeg. Voor Tamar was dit onbegrijpelijk en ze voelde zich heartbroken toen hij haar woedend de deur uitgooide. Zo staat er in 2 Samuel 13: ‘’Toen Amnons bediende haar op straat had gezet en de deur achter haar op slot deed, wierp ze stof over haar hoofd (dat was in de Bijbel een teken van verdriet!) en scheurde haar veelkleurig kleed. Ze greep naar haar hoofd en liep jammerend naar huis.’’ 

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Je zal nooit alleen zijn (ook al voelt dat nu wel even zo)

Gods hart is juist bewogen voor de mensen die een gebroken hart hebben! In de Bijbel wordt dit vaak duidelijk aangegeven, zoals in Psalmen 51: ‘’Het offer van God is een gebroken geest; een gebroken en verbrijzeld hart zult U, God, niet verachten.’’ Hiermee wordt bedoeld dat Gods hart vol medelijden zit. Hij stuurde Jezus niet alleen om de straf voor onze zonden te dragen, maar ook om het Evangelie van Redding te verkondigen. Dat houdt in dat Jezus zieken kwam genezen, maar ook mensen met een gebroken hart kwam troosten!

Heb jij enorme liefdesverdriet (gehad) en wil je dat heel graag met iemand delen? Op WhatsApp (0683673700) zit BEAM klaar om je te troosten <3 

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡