Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zegt de Bijbel eigenlijk over je zelfbeeld?

8 september 2015 · Leestijd 4 min

Het woord 'spiegel' wordt in de Bijbel maar vijf keer genoemd. Maar die spiegel, die is voor ons een heel belangrijk ding. We kunnen niet voorbij spiegelende ruiten lopen, zonder er even een blik in te werpen. Hoe dik lijkt m’n kont hierin?

’s Ochtends maak je je op of doe je gel in je haar voor de spiegel en kijk je keurend: vandaag is een goede dag. Of: vandaag is er niet zoveel mee te beginnen. Laatst zag ik spiegeltjes liggen bij Hema met daaronder ‘It’s true’. Lief bedoeld, denk ik, van Hema: Ja, het is echt waar, zo mooi ben jij. Maar als jij een negatief zelfbeeld hebt, zul je denken: ja, het is echt waar, hier moet ik het mee doen. Moet je die neus zien. En die stomme tanden.

Onderkin
We zijn vaak zelf het beste in kritische punten van onszelf opnoemen. Een tijdje terug was ik met een aantal vrouwen op reis. We keken in de spiegel en moesten opnoemen wat ons opviel aan onszelf en de ander. Wat mij opviel aan mezelf? Mijn onderkin en buikje. Wat mijn medereizigster opviel aan mij? Mijn mooie blauwe ogen en dikke haar, maar vooral mijn stralende lach. Waarom zag ik dat niet? Anderen zien vaak heel andere dingen aan jou en zien die onderkin niet eens. Echt niet. Zo is het ook met God. “Ik heb je gemaakt naar mijn beeld”, zegt Hij. We weten niet hoe Hij eruitziet. Wat we wel weten, is dat Hij volmaakt is, met honderden prachtige eigenschappen. Als wij daarvan maar een fractie bezitten, zijn we de koning te rijk. Geduld, liefde, wijsheid, oog voor anderen, humor… allemaal eigenschappen die door God in je zijn gelegd.

Dooddoener
Gaat het dan alleen maar om het innerlijk? Zo’n lekkere dooddoener dat uiterlijk maar oppervlakkig is? Ik zal de laatste zijn die dat zegt, we kunnen er in onze wereld echt niet onderuit dat uiterlijk een belangrijke rol speelt. Check instagram maar eens, de happy en healthy accounts vliegen je om de oren en wat dacht je van de bladen die je leest. Als meisje heb je voor je 16e al 250.000 gephotoshopte beelden gezien. Geen echte beelden dus. Maar uit onderzoek blijkt dat deze wel degelijk een negatieve invloed op je zelfbeeld hebben. Hoe ga je ermee om?

Zoek zoveel mogelijk realistische rolmodellen, op Instagram zijn er genoeg. Skip de gephotoshopte bladen of wees je er in ieder geval van bewust dat het geen realistische beelden zijn die je ziet. En realiseer je dat je uiterlijk kan beschadigen. En wat blijft er dan van je over? Waar haal je je identiteit uit?

Lees Jakobus 1:23-27 eens. Een van de vijf gedeelten in de Bijbel waarin het over een spiegel gaat: ‘Als je wel naar Gods woorden luistert, maar niet doet wat hij van je vraagt, dan ben je erg dom. Dan lijk je op iemand die zichzelf in een spiegel bekijkt, en daarna meteen vergeet hoe hij eruitziet.’

Blijkbaar wil God dat wij ons spiegelbeeld niet vergeten! Hij wil dat je wegloopt met je eigen spiegelbeeld nog op je netvlies gegrift en denkt: Prachtig gemaakt door mijn Schepper, naar Zíjn beeld! Als je verder leest, zie je waar het écht om draait, sterker nog: waar je gelukkig van wordt: ‘Doen wat God van je vraagt, geeft je vrijheid. Wees goed voor anderen, doe wat God wil en leef niet zoals de mensen die God niet kennen’ (Bijbel in Gewone Taal).

Ik geloof erin dat God de beste spiegel is die er bestaat: Leef in zijn vrijheid en je gaat stralen. En die shine, die zullen anderen zien! Je bent prachtig!

Deze blog is geschreven door Eline Hoogenboom (30), oprichter en hoofdredacteur van Huisvanbelle.nl en het tijdschrift Belle (zonder gephotoshopte modellen natuurlijk). Huis van Belle heeft als doel meiden te vertellen hoe mooi ze gemaakt zijn om hen te helpen bij het vinden van zichzelf en van betekenis te zijn voor anderen. Beeld: Flicker/CC/Stephanie Overton/Mirrored/bijgesneden naar 16:9

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡