Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jop (17): “Ik ben benieuwd wat christenen en de Bijbel zeggen over tatoeages”

3 september 2020 · Leestijd 5 min

Ruim 250 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via WhatsApp gaven zij advies aan Jop. Hij is 17 jaar en het lijkt hem misschien wel wat om ooit een tatoeage te laten zetten met een christelijke betekenis. Voordat hij die keuze maakt, wil hij graag ontdekken wat de Bijbel zegt over dit onderwerp, dus schakelde hij de BEAM Helpdesk in. Zij gaven hem antwoord op de volgende vraag: ‘Hoe denken christenen over tatoeages en wat zegt de Bijbel daarover?’

Sanne (18): Ik heb misschien niet per se een Bijbeltekst, maar wat waarschijnlijk veel mensen gaan voorleggen is de tekst over dat je lichaam een tempel is. Hier ben ik het absoluut helemaal mee eens, maar ik denk wel dat als je een tatoeage hebt met een goed-doordachte betekenis het wel gewoon kan. Als je dus maar niet een tatoeage laat zetten omdat je een tatoeage wilt en niet per se over nagedacht hebt. Daarnaast zou ik het als ik jou was ook vooral voorleggen aan God, want het is niet aan mij om hierover te oordelen of te beslissen, maar samen met God weet ik zeker dat je de juiste keuze gaat maken!

Anna-Louise (14): In Leviticus 19:27-28 staat: “Wanneer je een dode te betreuren hebt, scheer dan het haar aan je slapen niet weg en knip geen stukken uit je baard. Kerf geen tekens in je lichaam en breng geen tatoeages aan.” In 1 Korinthe 6:19 staat dat ons lichaam niet van onszelf is, maar een tempel van de Heilige Geest; dus dat we voorzichtig met ons lichaam om moeten gaan. Zelf ben ik het er niet mee eens.

Sonja (20): Lees Romeinen 14 eens. Vers 14 in het bijzonder. Ik denk dat we tegenwoordig teveel denken in goed en fout. God heeft onze namen in zijn handpalmen gegrift, ook een soort tatoeage. Als jij een tatoeage neemt om elke dag weer herinnerd te worden aan Hem, dan zal hij dat vast niet afkeuren.

Hein (22): Ik zou het niet doen. Laat liever aan de omgeving zien dat je christen bent door middel van een ketting of armband met een kruisje. Tattoos dragen toch een negatief beeld mee.

Bernd (19): Ik weet niet zo goed wat daarover in de Bijbel staat. Zelf ben ik niet zo van de tatoeages, maar als er een mooie betekenis achter zit vind ik het heel tof! En ik denk dat je het zeker kan zien als een vorm van evangelisatie! Als mensen bijvoorbeeld vragen wat de betekenis van je tattoo is, is het een makkelijk inkoppertje om het over het geloof te hebben!

Eline (16): Waahh ingewikkeld… Jouw lichaam is mooi gemaakt en inkt erin is niet heel goed. Er zijn ook genoeg andere dingen die je kunt dragen wat een christelijke betekenis heeft, zoals armbandjes. Maar als dit echt voor jou goed voelt en je een mooi idee hebt, is het prima vind ik. Het is meer ook leuk om naar andere opties te kijken!

Thirza (20): Ik persoonlijk vind dat tatoeages zeker moeten kunnen en zelfs soms veel waarde en toevoeging kunnen hebben aan het geloof. Je kan je overtuiging, geloofssymbool, Bijbeltekst, etc. laten tatoeëren, zodat God ook fysiek bij je is. Als je zelf achter je tatoeage staat en je vindt het een toevoeging; GO FOR IT!

Samuël (12): Naar mijn mening zal ik het doen als je er goed bij voelt en met God over hebt gepraat. De Bijbel zegt dat je geen markeringen op je lichaam mag zetten, maar dat gaat over de doden als ik het goed heb.

Hanneke (15): Een tatoeage is een keuze die je hele leven zal blijven. Een tatoeage kan een mooie betekenis hebben, maar denk er goed over na omdat dit altijd op jouw lichaam staat. Ook de plek is belangrijk denk ik. Ik hoop dat je een mooie keuze kan maken!

Leon (23): Je lichaam is een tempel en er is niks mis mee om deze zo mooi mogelijk te maken. Vaak wijzen mensen op de Bijbeltekst – volgens mij in Leviticus – die vaak uit context wordt gehaald. Nee, wij worden aangeraden geen tattoos te zetten ter ere van de doden! Vaak werden er in die tijd tattoos gezet met as van dode naasten als inkt, om ze te herinneren. En dit wordt strikt verboden. Ook is er in Leviticus een vers te vinden over je baard nooit afscheren. Ik heb zelf een tattoo op mijn arm van Romeinen 1:16, en ik draag hem met trots. De enige reden om geen tatoeage te nemen met een christelijk onderwerp is als je niet zeker weet of je hem over een paar jaar nog wilt. Jesaja 49:16 zegt zelfs dat God ons in Zijn handpalmen gegraveerd! Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Heb jij ook een dilemma over de liefde, je geloof of bijvoorbeeld je studie? App (0683673700) of DM (@EOBEAM) je vraag, wie weet nemen we hem 'in behandeling'.

Grietje liet na een BEAM-reis naar Israël haar eerste tatoeage zetten. Lees hier hoe ze tot dit besluit kwam.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡