Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is Joods nieuwjaar en hoe wordt het in Israël gevierd tijdens corona?

24 september 2020 · Leestijd 3 min

Afgelopen weekend hebben de Joden in Israël Rosj Hasjana, Joods nieuwjaar, gevierd. Doordat het aantal coronabesmettingen heel erg opliep, heeft de regering besloten een lockdown uit te roepen. Hierdoor is het feest anders gevierd dan normaal.

Rosj Hasjana is de Joodse versie van nieuwjaar. Bij hen is nu jaar 5781 ingegaan. Zij rekenen namelijk vanaf het jaar waarin volgens hen de schepping van de wereld heeft plaatsgevonden.

Tijdens het feest worden de Joden herinnert aan het begin van de tijd. Adam werd toen geschapen en ze gedenken dan het leven dat hen is geschonken op die dag van de schepping.

Traditie

Bij een typische viering van Rosj Hasjana eten de Joden speciaal feestbrood, de challa. Die wordt gebakken in een soort van rondje om de mensen te herinneren aan het jaar dat telkens opnieuw begint. Verder eten ze stukjes appel of challa gedoopt in honing. Dit doen ze als symbool voor een zacht jaar. Ook eten ze vers seizoensfruit. Verder zijn er nog Joden die langs stromend water wandelen en daar een gebed opzeggen. Vervolgens gooien ze broodkruimels in het water als symbool voor slechte daden die wegdrijven.

Corona

Het gekke is dat het feest dit jaar niet gevierd kan worden zoals ze het de afgelopen jaren vierden. Dat komt door corona. In Israël verspreid het virus zich nu zo snel, dat de regering heeft besloten dat een nieuwe lockdown nodig is. Drie weken lang mogen de Israëlieten niet verder dan één kilometer van hun huis zijn en er mogen maar een paar mensen in de synagoge, de Joodse kerk, zijn.

Voor veel mensen is dat een groot probleem, omdat Rosj Hasjana en de tien dagen die daarop volgen een heilige tijd zijn. In die tijd willen ze graag veel bidden en in de synagoge zijn en nu kan dat dus niet. Ook kunnen ze de dagen niet met hun familie doorbrengen. Best lastig voor de Joden die in Israël wonen.

Lees het hele (engelse) artikel over de strenge lockdown-maatregelen in Israël tijdens het nieuwjaar hier.

Wil je meer lezen over de Israël? In dit artikel gaat het over de betekenis van Israël.

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡