Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is er waar van ‘de jongen die in de hemel was’?

20 juli 2021 · Leestijd 6 min

De bestseller ‘de jongen die in de hemel was’ vind je in veel boekenkasten van christenen terug. Het is het verhaal van de jonge Colton Burpo die tijdens een bijna-doodervaring beweert in de hemel te zijn geweest. Hij zag daar onder andere Jezus, Johannes de Doper en zijn zusje die was overleden in de buik van Coltons moeder. Een bizar verhaal, maar hoeveel ervan is waar?

Wat is er gebeurd?

Colton was bijna vier toen hij met een gesprongen appendix een spoedoperatie onderging. Het ziet er niet goed uit, maar wonder boven wonder overleeft hij het. Niet lang daarna begint hij zijn vader, die voorganger is, te vertellen dat hij zijn ouders heeft zien bidden tijdens de operatie:

“Ik kon jullie zien. Ik kwam uit mijn lichaam en keek neer en zag de dokters aan mijn lichaam werken. En ik zag jou en mama. Jij was alleen aan het bidden in een kleine kamer; en mama was in een andere kamer, en zij bad en telefoneerde”

Wat Colton vertelde klopte precies. Hoe had hij dat anders kunnen weten, dan door een bovennatuurlijke ervaring? Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat Colton in de hemel is geweest. Volgens de Bijbel vindt de dood plaats wanneer je geest je lichaam verlaat, zoals Colton ook omschrijft dat hij op zijn eigen lichaam neerkeek. Maar in het medisch rapport is er geen bewijs van een klinische dood tijdens de operatie. Toch blijven de verhalen die Colton vertelt onverklaarbaar.

Een zusje erbij

Een andere ontmoeting die Colton had in de hemel, was die met zijn zusje. “Mam, ik heb twee zussen. Cassie en de baby in jouw buik”, vertelde hij na de operatie aan zijn moeder. Zij reageerde verbaast omdat ze Colton nooit iets had verteld over haar miskraam. “In de hemel kwam dit kleine meisje naar me toegelopen, en ze wilde niet ophouden met me te knuffelen… Zij zei dat ze gewoon niet kon wachten tot jij en papa in de hemel zouden komen”, gaat hij verder. Dit verhaal is doorslaggevend voor de ouders van Colton. Hij moet echt in de hemel zijn geweest. Een kind van vier verzint dit niet.

In 2013 is er na het boek ook een film gekomen over het verhaal van Colton. Bekijk hier de trailer om het verhaal beter te leren kennen:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verzonnen of waarheid?

In de maanden na Coltons operatie vertelt hij stukje bij beetje meer over wat hij in de hemel heeft gezien: Johannes de Doper, de engel Gabriel, het regenboogkleurige paard van Jezus, de wonden en kleren van Jezus, een kroon met roze diamant op het hoofd van Jezus, de vele kinderen, dat iedereen behalve Jezus vleugels heeft in de hemel, Coltons overgrootvader die tientallen jaren geleden is overleden en God die hij omschrijft als “echt, echt groot”.

In de Bijbel wordt geschreven over de hemel en hoe deze eruit zou zien. Wanneer we die stukken vergelijken met de verhalen van Colton, komt niet alles overeen. Zo staat er niks in de Bijbel over de vleugels van engelen en omschrijft Openbaring 19:11 dat het paard van Jezus wit is in plaats van regenboogkleurig. Zo zijn er meer details in het verhaal van Colton die we niet terugvinden in de Bijbel.

Is dit Jezus?

Colton zou oog in oog gestaan hebben met Jezus en dat wekte nieuwsgierigheid op bij zijn vader. Hij verzamelde tekeningen en schilderijen van Jezus uit kerken, christelijke boekenwinkels en klinieken om deze aan Colton te laten zien. Tientallen afbeeldingen werden afgewezen door Colton. De ‘echte’ Jezus zat er niet tussen. Tot hij een portret te zien kreeg van de achtjarige Akiane. Zij zou vier jaar daarvoor ook de hemel bezocht hebben en had een talent voor schilderen. Toen Colton dat schilderij zag zie hij: “Pa, deze is juist.”

Kritiek op dit schilderij komt vanuit mensen die de Bijbeltekst Exodus 20:4 erbij pakken. Daar staat: “Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hierboven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde.” De vraag is of Jezus de jonge Akiane ertoe kon hebben gezet dit schilderij te maken, of dat dat in strijd is met de Bijbel?

afbeelding

'Prince of Peace', door Akiane Kramarik

Een volwassen Colton

Inmiddels is Colton al 22 en vertelde hij onlangs in een interview meer over hoe het met hem gaat en hoe hij terugkijkt op zijn bezoek aan de hemel:

“De herinnering aan de hemel vervaagd wel door de tijd heen. Ik vergelijk het altijd met een tripje naar Disneyworld. De dag erna weet je nog precies hoe alles eruitzag en wat je daar de hele dag hebt gedaan. Drie maanden later ben je al wat details vergeten, en na een jaar weet je meestal alleen nog de grote lijnen. Inmiddels is het 19 jaar geleden. Ik weet nu bijvoorbeeld niet meer alle namen van de kinderen waarmee ik in de hemel heb gespeeld. Als ik een verhaal uit de Bijbel lees, vind ik het wel vet dat ik kan zeggen: ‘hey, die ben ik tegengekomen in de hemel’. Ik vraag God wel vaak waarom hij mij heeft gekozen om de hemel te laten zien. Ik ben geen heilige en heb ook fouten gemaakt. Misschien was het wel omdat ik nog maar vier jaar was. Kinderen denken zo simpel en op die manier kon ik ook de hemel uitleggen.”

Tja, Jezus zegt wel in Mattheus 18:3: “Als je niet verandert en wordt als een kind, dan zul je het koninkrijk van de hemel zeker niet binnengaan.”

Wat denk jij?

We zullen nooit met zekerheid kunnen zeggen of het verhaal van Colton juist is of niet totdat we zelf in de hemel komen. Aan de ene kant heeft hij onverklaarbare dingen meegemaakt, zoals het zien van de overgroot opa en zijn ongeboren zusje. Aan de andere kant kun je zeggen dat hij onder invloed van anesthesie bepaalde beelden heeft gehad. Hoe dan ook vertelt Colton dat zijn verhaal veel mensen de hoop heeft gegeven dat er iets moois op ons wacht.

In onze video ‘hoe zag Jezus eruit’ vertellen we je over het verhaal van Colton en het schilderij van Akiane. Bekijk hem hier:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

BRONNEN: Interview met Colton, "Is ‘de hemel is echt’ echt?", De jongen die in de hemel was

Benieuwd hoe de hemel van de BEAM redactie eruitziet? Lees het hier!

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡