Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is de Matthäus Passion? (en waarom doet Wilke mee?)

12 februari 2020 · Leestijd 3 min

De Matthäus Passion is een oratorium (groot muziekstuk) gecomponeerd door de beroemde componist Johann Sebastian Bach. Het is in Nederland een van zijn bekendste composities, dus de EO bedacht: hier gaan we iets vets mee doen! Op 21 maart wordt de Matthaüs Passion in een nieuw jasje opgevoerd door BEAM-redacteur Wilke (en ruim 1000 anderen) in Rotterdam Ahoy. Maar wat is de Matthäus Passion precies en waar gaat dit beroemde muziekstuk nu eigenlijk over? Hier een artikel met alles wat je hier ooit over wilde weten.

Inhoud Matthäus Passion

In de Matthäus Passion wordt de lijdensweg van Jezus op een muzikale manier verteld. Hoofdstuk 26 en 27 uit het evangelie van Mattheüs zijn gebruikt en omgezet in muziek door Bach. In deze twee hoofdstukken wordt duidelijk beschreven hoe Jezus wordt verraden, gekruisigd en hoe de laatste dagen van zijn leven op aarde eruit zagen.

Bijna 300 jaar oud

Wanneer Bach het stuk precies geschreven heeft is nooit helemaal duidelijk geweest. Het is ook onduidelijk wanneer het stuk voor het eerst te zien was. Een groot aantal mensen beweert dat dit op 15 april 1729 in de Thomaskirche in Leipzig was. Maar volgens anderen was dit al veel eerder, namelijk op 11 april 1727 tijdens een dienst op Goede Vrijdag. Een ding weten we wel zeker en dat is dat Bach het stuk zelf vier keer in zijn leven heeft gedirigeerd.

Populair

Na zijn dood in 1750 raakte de compositie, net als Bach zijn andere muziek, op de achtergrond en waren veel mensen deze beste man een beetje vergeten. Pas in 1829 werd zijn meesterwerk opnieuw opgevoerd. De man die het dirigeerde was Felix Mendelssohn. Het was de eerste uitvoering van het werk sinds het overlijden van Bach. In Nederland wordt het stuk sinds 1899 opgevoerd. Veel kerken doen dit nu nog. Als je de originele Matthaüs Passion wilt zingen, ben je 2,5 tot 3 uur bezig! De EO heeft het muziekstuk teruggebracht tot 1,5 uur tijdens het concert in Rotterdam Ahoy.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Moeilijk om te zingen

BEAM-redacteur Wilke werd door haar collega’s verrast met een deelname aan Matthäus Passion. Intussen is ze hard aan het oefenen, want dit muziekstuk is dus niet zomaar iets. Er zijn veel verschillende partijen: solisten, sopranen, alten, tenoren, bassen en – niet onbelangrijk – er wordt gezongen in het Duits. Je kunt haar avonturen volgen wie onze stories (@EOBEAM). Check hier hoe ze reageerde op de verrassing:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Benieuwd naar dit epische, muzikale spektakel? Kom kijken! Je kunt hier tickets kopen voor Matthäus aan de Maas in Rotterdam Ahoy.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡