Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat betekent ‘666’ en waar komt het vandaan?

14 mei 2019 · Leestijd 3 min

Het wordt ook wel ‘het getal van het beest’ genoemd: zeshonderdzesenzestig. Johannes schrijft erover in Openbaringen 13. Het mysterieuze getal houdt christenen al eeuwenlang bezig en deed Opwekking zelfs besluiten om lied 666 over te slaan in hun bundel. Wat moeten we met de drie zessen?

“Hier komt het aan op wijsheid. Laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen; er wordt een mens mee aangeduid. Het getal is zeshonderdzesenzestig” (Openbaringen 13:18). Het is een van de meest mysterieuze teksten uit de bijbel. Toch weten sommige wiskundigen er wel raad mee. Het getal 666 is namelijk een zogenaamd ‘driehoeksgetal’. Een zeldzaam fenomeen. Het enkele getal 6 is ook een driehoeksgetal, kijk maar:

   1

  1 1

 1 1 1

Tel je deze enen – die samen een driehoek vormen - bij elkaar op, dan kom je op 6 uit. Stel je telt 36 gestapelde enen bij elkaar op (1 + 2 + 3 + 4 ….. + 36), dan krijg je 666. Maar dit vertelt ons nog steeds niets over de betekenis van het getal van het beest.

Nét niet

Om 666 te begrijpen, moeten we eerst naar andere bijbelse cijfers kijken. Het getal 7 staat voor Joden bijvoorbeeld voor volmaaktheid en compleetheid. Het getal keert regelmatig terug in de bijbel. Denk bijvoorbeeld aan de schepping (7 dagen), de wonderbaarlijke hoeveelheid brood en vis (7 broden en een paar visjes veranderen in een feestmaal voor een enorme menigte, plus er blijven 7 manden brood over (Matteüs 15:32-39)) en het sabbatsjaar (Leviticus 25). Ook Openbaringen staat er vol mee. Conclusie: 7 is een prachtig getal! Over 6 zou je kunnen zeggen dat het nét geen 7 is en daarmee nét niet perfect. Was de wereld in 6 dagen geschapen, dan had God geen rustdag gehad.

Wie = 666?

Maar wat betekent dit voor 666? Laten we nog eens naar de bijbeltekst in Openbaringen 13 kijken. Daar zegt Johannes dat het getal 666 naar een mens verwijst. Geleerden hebben hier verschillende antwoorden op. De een berekent op zo’n manier, dat Hitler ‘het beest’ is. Anderen komen uit bij keizer Nero. Als je zijn naam in het Aramees uitspreekt en vervolgens met Griekse letters noteert, ontstaat er ‘Nrwn Qsr’. Volgens ‘gematria’ (een wiskundige benadering van letters) leidt de som van deze letters tot 666. (N = 50, R = 200, W = 6, N = 50, Q = 100, S = 60, R = 200). Pff, ingewikkeld wel.

Oké, nog een andere mogelijkheid dan. Volgens gematria is de W dus gelijk aan 6. Dat betekent dat 666 staat voor www: het internet dus. Enige probleem is dat Johannes zegt dat het beest een mens is.

Conclusie

Wat de tekst in Openbaringen precies betekent, blijft dus eigenlijk een raadsel. Het belangrijkste om te onthouden, is dat God altijd groter is dan ‘het beest’. Volgens de gematria-methode is het getal van Jezus 888. Hij staat dus boven het volmaakte getal 777! Bijbelteksten zijn niet bedoeld om ons bang te maken. En – om met de woorden van Paulus af te sluiten: “Ik ben ervan overtuigd dat dood nog leven, engelen noch machten nog krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God” (Romeinen 8:38, 39). Niets kan ons scheiden van Zijn liefde, dus ook getal 666 niet :)

Bron: Visie – Reinier Sonneveld, debijbel.nl

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡