Ga naar submenu Ga naar zoekveld

WARNING! Selfies vergroten de kans op luizen!

29 augustus 2016 · Leestijd 3 min

En nog 8 dingen die je nog niet wist over de selfie.

1 - Jimmy, bedankt

Fotograaf Jim Krause bedacht de term ‘selfie’ in 2005. “A selfie is one of those images that is taken by aiming a camera at yourself.” Ja echt, dat is elf jaar geleden.

2 - Beschermde titel 
Het lijkt zo makkelijk, maar het gaat echt nog wel eens fout: een selfie is pas een selfie als je de foto van jezelfie ook echt zelfie hebt genomen. We pakken voor de zekerheid de Nederlandse Dikke van Dale er nog even bij: ‘fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op sociale netwerksites e.d.’ Dat je het even weet. 

3 - Luizenleven
Nog even die luizen. Je dacht misschien: dat is toch alleen een ding op de basisschool? Niets is minder waar. Door het maken van selfies, waarbij je natuurlijk zo dicht mogelijk op elkaar moet gaan staan, hebben luizen vrij spel om van het ene naar het andere hoofd over te lopen. Selfies vergemakkelijken dus de verspreiding van luizen. Aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Denk dus maar even na of die ene selfie écht zo belangrijk is. 

4 - Levensgevaarlijk
Er overleden vorig jaar meer mensen (twaalf, om precies te zijn) aan de gevolgen van het maken van een selfie (denk ravijnen, bruggen en rijdende treinen) dan aan een haaienbeet (dat waren er ‘maar’ zeven). Alles voor de perfecte selfie, toch? 

5 - What’s new?
De selfie van nu is niet veel anders dan zelfportretten zoals die van Rembrandt. Volgens Terri Apter, psychologiedocent aan Cambridge, gaat het in beide gevallen over ‘zelf definitie’ en de controle over je eigen imago. 

6 - 267.188.730
Op Instagram, toch wel het medium waar de hedendaagse selfie haar beroemdheid aan te danken heeft, zijn er inmiddels ruim 267 miljoen foto’s opgehangen aan de hashtag #selfie. Dus als je vanavond niets te doen hebt…

7 - For real?
Mensen die na 1980 zijn geboren, maken naar schatting zo’n 25.000 selfies in hun leven. 

8 - Naked truth
Een kwart van de jongeren onder de 25 jaar maakt wel eens een naaktselfie, jongens even vaak als meisjes, en één op de acht jongeren verstuurt die ook via social media. 

9 - Prettig gestoord
Er zijn dus studenten geweest die een selfie hebben gemaakt op alle 404 treinstations van Nederland. Maar dit had je eigenlijk al kunnen weten, want het stond al een keer op BEAM. Trouwens: don’t try this at home, in ieder geval niet in september. Want deze maand wordt de drukste maand voor NS ever. 

Bronnen: Bustle.com, AD.nl, Instagram
 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡