Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom Nienke met haar vriendje op vakantie gaat

12 juli 2018 · Leestijd 5 min

“Zou je dat nou wel doen? Dat is de kat op het spek binden!”, waarschuwden Nienkes ouders toen ze vertelde dat ze met haar vriendje op vakantie zou gaan. Waarom ze het toch deed? “Op vakantie leer je elkaar pas echt goed kennen.”

“Mijn vader is dominee, dus ons gezin lag altijd onder een vergrootglas. We moesten verplicht twee keer per week mee naar de kerk en mochten op zondag niet naar de ijsbaan. Mijn ouders legden wel goed aan ons uit waarom: als domineesgezin hadden we een voorbeeldfunctie. Mijn zussen zijn allebei getrouwd voordat ze gingen samenwonen en doen het volgens het ‘christelijke boekje’. Ik niet.

Vroeger was mijn motto: ware liefde wacht. Ik was stellig over het feit dat ik geen seks voor het huwelijk zou hebben. Totdat ik een relatie kreeg met een niet-christelijke jongen. Zijn ouders waren uit elkaar, wat heel heftig voor hem was en een grote stempel drukte op onze relatie. Ik besefte dat trouwen an sich niet per se leidt tot happily ever after. Het gaat niet om dat ene papiertje, het gaat erom dat je elke dag weer de keuze voor elkaar maakt.”

Op elkaars lip

Mijn huidige – christelijke – vriend leerde ik kennen tijdens een vrijwilligersproject in het buitenland. We houden allebei erg van reizen en de wereld zien. Ik wilde met hem op vakantie, omdat je lange tijd op elkaars lip moet zitten voordat je weet of je het met elkaar gaat rooien. Heeft je vliegtuig vertraging, zit je vijf dagen vast in een saaie stad, moet je een maandje samenleven in een kleine ruimte, dan ontdek je snel genoeg of je elkaars gewoontes kunt waarderen.

Zijn ouders vonden het een heel goed idee. Mijn ouders niet. Ze vroegen: ‘Zou je dat nou wel doen?’ en kwamen met adviezen als: ‘Slaap in een hostelkamer met meerdere personen, anders bind je de kat op het spek!’ Mijn moeder kon het op een gegeven moment loslaten. Ze zei: ‘Het is jouw verantwoordelijkheid en iets tussen jou en God’. Met mijn vader heb ik er vaak woorden over gehad. Hij noemde Bijbelteksten en interpreteerde daaruit dat seks voor het huwelijk niet Gods bedoeling is.

Het gaat niet om dat ene papiertje, het gaat erom dat je elke dag weer de keuze voor elkaar maakt

We zijn toch gegaan. Eerst naar Schotland; later hebben we drie weken door Europa getoerd. Het was echt een goede tijd. We leerden van elkaar hoe we zijn zonder onze bekende omgeving, dagelijkse bezigheden, familieleden en vrienden. Ik ontdekte dat als mijn vriend iets in zijn hoofd wil, het ook direct moet gebeuren. Ook besefte ik dat ik liever een plan maak en hij graag op de bonnefooi leeft. Daarnaast ontdekten we gezamenlijke interesses, zoals een strandwandeling maken.”

Schuldig over seks

“Als ouders niet willen dat je met je vriend of vriendin op vakantie gaat, is dat vaak omdat ze tegen seks voor het huwelijk zijn. Het irriteert me dat daardoor juist de nadruk wordt gelegd op seks, terwijl het in een relatie belangrijk is om te werken aan alle pijlers: de emotionele, geestelijke, sociale én lichamelijke pijler. In het begin voelde ik me schuldig dat ik seks voor het huwelijk had, maar gaandeweg ontdekte ik dat praktijk nou eenmaal anders is dan de theorie uit de Bijbel. Vroeger werden meisjes van 14 jaar uitgehuwelijkt en kregen ze op hun 16e een kind. Ik geloof dat de Bijbel ons vooral leert dat het goed is om monogaam te leven, trouw te zijn en geen overspel te plegen.”

Krampachtig

“Ik vind het allerbelangrijkst dat we stoppen met krampachtig doen over samen op vakantie of seks voor het huwelijk. Juist door hier open over te zijn, naar God en naar anderen, hoop ik dat jongeren erover nadenken en hun eigen mening vormen. Ben je jonger dan achttien of woon je nog thuis, dan zou ik zeggen: respecteer je ouders, zij dragen de verantwoordelijkheid voor jou. Wil je samen op vakantie maar vinden je ouders dat geen goed idee, ga dan bijvoorbeeld samen mee met een christelijke jongerenreis. Maar woon je al op jezelf, studeer je, ben je volwassen, dan moeten je ouders je durven loslaten. Ga open de dialoog aan en leg uit dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt.

Sinds september woon ik samen met mijn vriend. Ook daar stonden mijn ouders niet om te springen, maar ze begrijpen dat ik mijn eigen keuzes maak. Niet-christelijke vriendinnen vinden het interessant dat ik ‘losjes’ omga met samenwonen. Het geeft openingen voor gesprek en dat vind ik leuk. Sommige christelijke vriendinnen willen seks wel bewaren voor het huwelijk. Natuurlijk is ook dat hun goed recht. Mijn vriend en ik willen ooit nog wel trouwen, maar vooral uit praktische overwegingen als we ooit aan kinderen denken. Trouwen of samenwonen gaat er vooral om dat je samen kunt en wilt leven. Niet om het mooie trouwfeest of omdat na je trouwerij het huwelijk magisch goed zal gaan.”

Ga jij ook samen met je vriend / vriendin op vakantie maar heb je een andere mening dan Nienke? Laat het ons weten! Mail naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp ons op 06-83673700!

Lees ook deze: ''Mag ik van God op vakantie met mijn vriendin?''

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡