Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom moeten we als christenen alles (bijna) gratis doen?

19 februari 2019 · Leestijd 3 min

Limited schoenen: 120€. “Doe maar.”
Concert van Shawn Mendes: 75€. “Prima, mag ik twee tickets? Leuk cadeautje.”
Drie koffie bij de Starbucks: 15€ “Lekker met de meiden.”
EO-Jongerendag: 12,50€. “WAT, BEN JE GEK?! VROEGER WAS HET GRATIS.”

Niemand heeft mij gevraagd dit te schrijven. Het is dus ook geen promotiepraatje, maar een persoonlijke frustratie: ik word een beetje boos van het algemene idee dat christelijke dingen zo goedkoop mogelijk moeten zijn. Opwekking (€76 voor een heel weekend kamperen, gratis als je elke dag met eigen auto komt), Like Jesus (€15), EO-Jongerendag (€12,50), New Wine (€150 voor 7 dagen), Funkyfish (€40 euro voor een jaar). Gigantisch mooie organisaties/evenementen waar gigantisch veel energie (en geld) inzit, maar waarbij over elke euro gesteggeld wordt.

We moeten in de christelijke wereld leren dat je voor kwaliteit betaalt.

Dit merk ik in ieder geval al sinds ik de CHE verliet als afgestudeerd journalist. Gratis spreken in de kerk, workshops geven in ruil voor een boekenbon, schrijven voor een christelijke website in ruil voor ‘exposure’. Men lijkt een beroep te doen op mijn naastenliefde en evangelisatie.  “Er is geen budget.” Maar met christelijke normen en waarden komt er helaas geen (dagelijks) brood op de plank.

Toegankelijk evangelie

We moeten in de christelijke wereld leren dat je voor kwaliteit betaalt. Ze vragen bij Opwekking niet voor niets om een extra donatie. Ook is het meer dan logisch dat de EO-Jongerendag niet meer kostenloos te bezoeken is. En mogen we beseffen dat Funkyfish in de liefdeslucht gehouden door twee fantastisch toegewijde mensen, die er nauwelijks iets aan overhouden voor hun eigen gezinsleven.

Natuurlijk is iedereen welkom en moet het evangelie toegankelijk zijn. En om niet met ‘alleen als je geld hebt, mag je komen’-trend mee te gaan, maar wel een redelijke prijs te vragen, zijn er wellicht andere opties. Bijvoorbeeld een optie om bij het afrekenen ook een ticket te kopen voor een minderbedeelde. Of een keertje niet met limited schoenen en overpriced koffie naar Shawn Mendes. Al weet ik überhaupt niet of iemand dit doet, maar in mijn hoofd klonk het leuk.

(Gratis) zeurpiet

Enfin, dankjewel dat ik dit kwijt mocht. Ik voel mij soms een gigantische (gratis) zeurpiet, maar ik merk dat het ook fijn kan zijn om eens kritisch te kijken naar wat we samen aan het doen zijn. Om te onthouden dat niets – naast God – vanzelfsprekend is en dat we trots mogen zijn op het feit dat we deze christelijke evenementen samen kunnen (blijven) organiseren.

Tot bij de EO-Jongerendag!
(en Opwekking)
(en New Wine)
(en Like Jesus)
(en Funkyf… oh, wacht)
(etc.)

❤️

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡