Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom meer vrouwen dan mannen in de christelijke scene?

5 juli 2018 · Leestijd 3 min

Of je nou in de collegezaal van een christelijke hogeschool zit, aan de bar van een christelijke studentenvereniging hangt of een willekeurige kerk inloopt; je ziet er meer vrouwen dan mannen. Hoe kan dat?

Cijfers bevestigen onze ogen: niet alleen in de kerk, ook in moskeeën, synagogen en tempels is meer dan de helft vrouw. Wereldwijd is 83,4 procent van de vrouwen ‘gelovig’, tegenover 79,9 procent van de mannen, blijkt uit een onderzoek in 85 landen. In de kerk zitten 7 procent meer vrouwen dan mannen en vrouwen bidden vaker dagelijks (8 procent) dan mannen. Het argument dat er überhaupt meer vrouwen dan mannen op deze planeet lopen gaat niet op. Volgens de Verenigde Naties zijn de mannen in de meerderheid: er zijn er 60 miljoen meer.

Maar hoe kan dat? Wetenschappers maken daar al jaren ruzie over, maar hier zijn wat van hun verklaringen (let op, je kan af en toe wat stereotypering tegenkomen):

Troost

In de meeste samenlevingen zijn mannen rijker en hebben ze een betere status dan vrouwen. Vrouwen hebben dus meer te ‘winnen’ bij hun religie. Misschien dat vrouwen zich daardoor eerder richten tot de troost en praktische hulp van kerken of geloofsgemeenschappen.

Gehoorzaam

Jongens worden in veel culturen opgevoed om assertief, onafhankelijk en rebels te zijn, terwijl meisjes eerder zorgzaam, relationeel en gehoorzaam zouden moeten zijn. Het zou een reden kunnen zijn dat vrouwen meer openstaan voor religie dan mannen.

Binnenshuis

Wereldwijd werken vrouwen veel vaker binnenshuis en mannen buitenshuis. Dit kan betrokkenheid bij het geloof interessanter maken voor vrouwen. Gebieden waar vrouwen relatief veel buiten de deur werken – zoals in Scandinavië – zijn het meest seculier.

Jeuk

We associëren ‘wraak’ eerder met mannelijk en ‘vergeving’ met soft en vrouwelijk. Vrouwen zouden zich daarom eerder thuis voelen in de kerk, mannen krijgen eerder de jeuk van bepaalde liedjes …

Goede voorbeeld

Iedereen kent we een voorbeeld: als die eeuwig feestende, studerende vrienden ineens kinderen krijgen, is hun leven plotseling huisje, boompje, kerkje. Voor vrouwen is deze ‘overgang’ naar meer verantwoordelijkheid – en daarmee de taak om kinderen christelijk op te voeden en het goede voorbeeld te geven – vaak groter dan voor mannen (Uit: How the West really lost God van Mary Eberstadt).

Of dit nou waar is of niet, één ding weet je zeker. Je hebt meer kans dat je in de collegezaal van de EH of CHE, bij het gala van Navigators of zondag in de kerk naast een vrouw zit dan een man.

Bronnen: Christianity Today, Psychology Today, PEW forum, EO Visie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡