Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe beantwoord je de moeilijke vraag: ‘Waarom laat God ellende toe?’

1 mei 2023 · Leestijd 4 min

Als God bestaat, waarom is er dan zoveel ellende? Moet hij daar niet iets aan doen? En als hij er blijkbaar niets aan doet, is het dan wel een leuke god? Geen idee of jij een beetje filosofische vrienden hebt, maar deze vragen worden vaak aan christenen gesteld. In dit artikel helpen we jou om goed op deze lastige vraag te reageren!

1. Vertel hoe jij het doet (en vergeet het perfecte antwoord)

Nou, om maar gelijk even heel eerlijk te zijn: jij gaat deze vraag niet perfect kunnen beantwoorden. Voel dus ook niet de druk om het goede antwoord te hebben. Jij hoeft als christen God niet te verdedigen of te verklaren, dat kan Hij prima zelf. Wel kan je als gelovige heel eerlijk vertellen hoe jij hiermee omgaat. Denk je er zelf weleens over na? Vind je het misschien ook wel ingewikkeld dat er zo veel ellende is? Er zit íets in jou waardoor je, ondanks deze moeilijke vraag, tóch gelooft in God. Vertel daarover in plaats van dat je je verplicht voelt een heel moeilijk, theologisch antwoord te formuleren.

2. Realiseer je dat er soms pijn achter deze vraag zit

Iemand die zich druk maakt over de ellende in de wereld, ervaart vaak ook zelf pijn en moeite. Meestal is de vraag ‘als God bestaat, waarom is er dan zo veel ellende?’ niet bedoeld om christenen te pesten, maar een uiting van oprechte boosheid en pijn. Probeer je daarvan bewust te zijn als een klasgenoot deze vraag naar je hoofd slingert. Misschien komt er wel een mooi gesprek op gang als je het gewoon vraagt: heb jij ook ellende in je leven? Hoe ga je daarmee om? Uiteindelijk moeten we er allemaal mee leren dealen dat er dingen misgaan in ons leven, met of zonder God.

3. Lekker discussiëren? Lees je in!

Misschien houd jij wel ontzettend van debatteren en vinden de mensen die jou deze vraag stellen dat ook leuk om te doen. Cool, dan is dit je kans om eens lekker met argumenten te gooien. Lees je wel goed in, want over dit vraagstuk zijn honderden boeken geschreven. Deze vraag wordt door veel atheïsten gebruikt als antigodsbewijs (bewijs dat God niet kan bestaan). De Griekse filosoof Epicurus (leefde rond 300 voor Christus) is de eerste van wie we weten dat hij dit probleem filosofisch formuleerde en bestudeerde. Verder had hij er persoonlijk niet zoveel mee, want hij geloofde niet in God. Maar zo ver gaat deze discussie dus al terug! De christelijke, Amerikaanse filosoof Peter Kreeft geeft daarentegen juist verschillende oplossingen voor dit probleem. Interessant he? Als je wilt gaan discussiëren heb jij voorlopig genoeg te googlen en lezen.

Oplossingen 'probleem van het lijden' van filosoof Peter Kreeft

  • God gebruikt mogelijk kwaad op de korte termijn voor het goede op de lange termijn.
  • God schiep de mogelijkheid van het kwaad, maar niet het kwaad zelf. Vrije wil is noodzakelijk voor liefde om te bestaan. Kreeft beweert dat almacht niet betekent dat God iets onlogisch kan doen, zoals vrijheid geven zonder mogelijkheid tot zonde.
  • Gods eigen lijden en dood aan het kruis gaf hem de overwinning op de duivel, dus lijden was nodig.
  • God gebruikt lijden om ons betere mensen te maken.
  • Lijden kan de mens dichter bij God brengen.
  • Het definitieve antwoord op het probleem van lijden is Jezus zelf.

BEAM Kerkdienst over ellende en waar God dan is

Spreker Jannica van Barneveld heeft zelf op het randje van de dood gebalanceerd toen ze plotseling erg ziek werd en vertelt tijdens deze BEAM Kerkdienst hoe je middenin de ellende God kan zien:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
HANDIG: Samenvatting en uitleg van alle Bijbelboeken

Lees ook over:

HANDIG: Samenvatting en uitleg van alle Bijbelboeken

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡