Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom Jezus jouw eenzaamheid begrijpt

9 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Als jij je eenzaam voelt, heb je het gevoel dat je niet wordt begrepen door mensen die fluitend van feestje naar feestje gaan en nooit een weekend alleen thuis zitten. In deze eenzame momenten kan het verdraaid lastig zijn om te geloven dat Jezus je niet alleen heeft gelaten en wél snapt wat je doormaakt. Toch kent deze Jezus die koning is van het heelal zeker eenzaamheid. Lees deze pijnlijke gebeurtenissen maar eens: de eenzaamheid druipt er vanaf.

Door zijn vrienden verlaten

Het eerste moment is in de tuin van Getsemane. Jezus vraagt zijn drie beste vrienden (Petrus, Jacobus en Johannes) om met hem mee te lopen en vertelt hen dat Hij nog nooit zo bang en alleen is geweest als nu. Jezus vraagt of ze wakker willen blijven terwijl hij een stukje verderop gaat bidden. Zijn vrienden nemen zijn doodsangst vast wel serieus, maar vallen toch in slaap. Als Jezus (nadat hij bloed zweet omdat hij zo ziek bang is) terug komt, moet het een ontzettende klap in zijn gezicht zijn om zijn beste vrienden rustig te zien slapen. Dit gebeurt niet één keer, niet twee keer, maar tot drie keer toe. Elke keer weer treft Hij ze slapend aan terwijl Hij de zwaarste nacht van zijn leven doormaakt. Helemaal alleen.

Door zijn Vader verlaten

Het tweede moment is zo’n 24 uur later aan het kruis op Golgotha. Jezus is God, dus Hij is altijd deel geweest van de drie-eenheid: Vader, Zoon en Geest. Hij is nooit eerder echt alleen geweest omdat hij altijd deel uitmaakte van deze bijzondere ‘familie’. Op het moment dat Hij al onze zonden op zich neemt aan het kruis, wordt deze altijd al bestaande verbinding voor het eerst verbroken. Jezus heeft het altijd vol liefde en vreugde over zijn Vader, maar aan het kruis schreeuwt hij uit: “Mijn God, mijn God, waarom heeft U mij verlaten?” Hij is totaal alleen, de Vader laat de straf volledig op hem neerkomen.

Jezus weet wat eenzaamheid is. Jezus kent jouw eenzaamheid. En het goede nieuws: Jezus droeg onze straf zodat wij dit niet meer hoeven te doen. Hij ging door intense eenzaamheid heen om jou aan te kunnen bieden altijd aan je zij te staan als voor jou deze periode aanbreekt. Dus onthoud: Je bent nooit alleen.

Voel jij je vandaag een beetje @#!$%*? We verzamelden wat liedjes voor deze donkere dagen. Luister hier!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡