Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom is kiezen zo verrekte moeilijk?

16 maart 2017 · Leestijd 4 min

Het leven is een aaneenschakeling van keuzes: Wat trek ik aan? Wat smeer ik op m’n brood? Welke telefoon koop ik? Wat ga ik studeren? Waar wil ik wonen? Met wie wil ik oud worden? Je kunt werkelijk álles kiezen in het leven … Stress!

Of ik even wat lekkers wil halen voor bij de thee? Natuurlijk! Onderweg naar huis fiets ik langs de Albert Heijn, waar ze 665 verschillende soorten koekjes hebben. ZESHONDERDVIJFENZESTIG SOORTEN! Ik overdrijf niet. Zo kun je precies kiezen wat het best bij je past. Je hebt alle vrijheid om je eigen keuze te maken. Heerlijk! Althans… zo lijkt het. Ruime keuze hebben blijkt helemaal niet zo fijn te zijn.

WAT JE ALLEMAAL NIET HEBT GEKOZEN

Als de keuze reuze is, raak ik lamgeslagen. Hoe vaak ik al voor al die koekjes heb gestaan en toch met lege handen thuiskwam? Ik weet het niet, maar het is vaak voorgekomen (echt waar). Omdat ik niet
wist wat nou het állerlekkerste koekje was, koos ik maar niet. Hoe meer keuze je hebt, hoe groter het risico op teleurstellingen. Als je uiteindelijk wél hebt gekozen en jouw keuze blijkt niet helemaal perfect te zijn, dan zegt een stemmetje in je hoofd: je had een betere keuze kunnen maken. Of het nou om koekjes gaat of om een fiets, een opleiding of partner… Door te kiezen voor de Samsung Galaxy S7 heb je de iPhone 7 en een heleboel andere smartphones niet gekozen. En dat knaagt. Wat nou als die andere telefoon toch beter was?

Er is altijd een nieuwe kans

EIGEN SCHULD

Omdat je zelf bepaalt wat je kiest, ben je zelf de baas. Daardoor ben je ook zélf verantwoordelijk voor verkeerde keuzes. In de tijd dat er nog maar één soort chips was, was het niet jouw schuld als je vieze chips at. De wereld had simpelweg niet meer te bieden. Als je vandaag de verkeerde smaak kiest, heb jij verkeerd gekozen uit de 180 smaken die de supermarkt je te bieden heeft (weer niet overdreven). Het is
jouw schuld. Blame yourself! Doordat je een enorm aanbod hebt, ligt de lat om te kiezen ook hoog. Denk maar eens aan je studiekeuze: met zo veel verschillende opleidingen moet er vast een studie tussen zitten waar je echt heel gelukkig van wordt. Wat nou als je niet helemaal happy bent met je opleiding? Is dat dan reëel, of waren je verwachtingen misschien te hoog? Hoe ruimer de keuze, hoe hoger de verwachting, en hoe hoger de verwachting, hoe groter de teleurstelling.

VOORKOM KEUZESTRESS

Kiezen welke broek je vandaag draagt, is nog wel te overzien. Ben je bij nader inzien toch niet blij met je gekozen broek, dan wissel je hem nog snel om voordat je de deur uit gaat. Andere keuzes zijn lastiger: welke studie je moet gaan doen en welke partner je moet kiezen … Er hangt veel van af, zo lijkt het. Er zijn zó veel opleidingen, dat kiezen wat het best bij je past, steeds moeilijker is geworden. Laten we het dan nog maar even niet over de potentiële lovers hebben … De volgende vijf tips helpen je op weg.

1. BLIJF BIJ JEZELF

Het is heel goed om je huiswerk te doen, de mogelijkheden te onderzoeken
en advies te vragen, maar bedenk vervolgens: wat past er
bij mij?

2. WAT WIL JE NIET?

Je kunt al een hele hoop opties elimineren door te kijken naar wat je
niet wilt. Kijk alleen uit dat je hier niet te veel tijd in steekt, uiteindelijk
doet het er vooral toe waar je wél voor kiest.

3. CREËER OVERZICHT

Eenvoudig en heel behulpzaam: pak een leeg A4'tje, zet een streep in
het midden en schrijf aan de ene kant de ‘voors’, aan de andere kant
de ‘tegens’ op. Even optellen en aftrekken et voilà, er is overzicht!

4. NEEM JE ONDERBUIK SERIEUS

Noem het onderbuikgevoel, noem het intuïtie, dat gevoel dat je ergens
wéét wat je zou moeten kiezen, maar je kunt de keuze nog niet
helemaal beredeneren. Overhaast niets, maar neem je gut feeling serieus.
Je zult verbaasd staan hoe vaak dit klopt.

5. ALS JE ONRUSTIG BLIJFT

Blijf je maar onrustig over een besluit? Misschien is het dan goed om
het keuzemoment nog iets uit te stellen. Onrust is een no go.

Wil je alle fantastische verhalen van het BEAM Magazine lezen, maar ben je nog geen abonnee? Vraag dan hier je gratis proefexemplaar aan!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡