Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom is God onzichtbaar?

29 oktober 2020 Leestijd 3 min

Geloven zou toch veel makkelijker zijn als God zich gewoon laat zien? Toch laat de Bijbel zien dat een face-to-face ontmoeting met God geen optie is en waarom. Hier lees je hoe dat zit!

Soms voelt het alsof God verstoppertje speelt. Toch wil Hij wel graag gevonden worden! Zijn voeten steken vaak net onder het gordijn vandaan. 

Wij zijn niet de enigen die soms moeite hebben met de onzichtbaarheid van God. Ook Mozes wil de HEER graag zien, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk (Exodus 33). God besluit op zijn verlangen in te gaan, maar Hij doet in het voorbijgaan wel zijn hand voor de ogen van Mozes. Mozes kan dan - wanneer God vertrekt - alleen Zijn achterkant zien. Best complex, toch?

Als dood neervallen

Toch is dit niet voor niets. Probeer maar eens te bedenken wat er gebeurt als een engel zichzelf laat zien aan mensen. Mensen vallen als dood neer op de grond en zijn bang te sterven. En dat is niet zo'n gekke reactie; er is namelijk een simpele reden waarom we God nu nog niet vol in het gezicht kunnen zien. Bij het zien van zijn heerlijkheid, zouden we doodvallen ... (Hebreeën 12:29, 1 Timoteüs 6:16, Deutoronomium 4:12).

Hoe laat God zich w茅l zien?

Als God dus iets van zichzelf wil laten zien dan moet hij zichzelf beperkingen opleggen om echt dichtbij te kunnen komen. God wil ons sparen en daarom verschijnt hij nu de ene keer in de gedaante van een brandende braamstruik, de andere keer weer in een wolkkolom of een windvlaag. Als je het zo bekijkt, is God iemand die vooral achter de schermen werkt. De profeet Jesaja zegt bijvoorbeeld over God: 'Voorwaar u bent een God die zich verborgen houdt' (Jesaja 45:15). Dat wil niet zeggen dat God er niet is. Denk maar aan de wind: die kun je in zichzelf niet zien. Maar wat je wél kunt waarnemen, is het effect van die wind in bijvoorbeeld het bewegen van de boomtoppen.

Zo Vader, zo Zoon

Maar er is gelukkig meer te ontdekken van God. In de Bijbel ontmoeten we namelijk ook Jezus, de zoon van God. En je zou kunnen zeggen 'zo vader, zo zoon'. Jezus zegt zelf: 'Wie mij heeft gezien, die heeft de Vader gezien' (Johannes 14:9). God de Vader krijgt door Jezus heen een gezicht en een lichaam. Een persoon die je kunt zien en aanraken. Jezus is God in vlees en bloed, vol van genade en waarheid (Johannes 1:18).

BRON: Bijbel Online

Lees ook: Dit is het verschil tussen engelen en cherubs

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕