Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom is er lijden in de wereld | Denkstof #02

18 februari 2018 · Leestijd 5 min

"Stel dat God bestaat, waarom is er dan zoveel ellende? Moet hij daar niet iets aan doen? En als hij er blijkbaar niets aan doet, bestaat hij dan wel...?", vraagt Rikko Voorberg zich af in de tweede aflevering van Denkstof. Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen.

Volgens Rikko Voorberg, theoloog, theatermaker, schrijver en columnist, beschermt God ons niet zo hevig, dat zijn liefde te veel liefde wordt 'omdat Hij ons dan alle zelfstandigheid ontneemt'. En dat wil God niet, Hij creëerde ons niet voor niks inclusief eigen wil en verstand.

Celstraf voor teveel liefde

Er is laatst in Italië een moeder veroordeeld wegens het geven van te veel liefde. Haar zoontje van dertien is de slimste van zijn klas, maar hij doet nauwelijks iets zelf: zijn moeder helpt hem bijvoorbeeld nog steeds op het toilet. De rechter veroordeelde haar tot drie jaar celstraf, wegens kindermishandeling: 'De jongen,' zei hij, 'is het slachtoffer van een zieke liefde die hem veel te veel heeft beschermd.'

Kinderen mogen niks

In Italië is deze jongen bepaald niet de enige. De meeste peuters daar mogen bijvoorbeeld niet kruipen, want dat zou onhygiënisch zijn. En rennen, oh nee, daarvan ga je zweten en dan vat je zo een koutje. Ga zo maar door. Dit is natuurlijk een vicieuze cirkel. De moeders denken dat zij overal bij moeten helpen, maar daardoor leren hun kinderen ook niets, waardoor die moeders blijven denken dat ze moeten helpen, enzovoorts, enzovoorts.

Wijdverbreid geweld

Gevolg is, dat Italiaanse kinderen later veel vaker ongelukken krijgen dan in andere landen: ze hebben nooit het voorrecht gehad een schram of blauwe plek op te lopen en ze kunnen dus geen risico's inschatten. Een psycholoog noemde deze opvoeding daarom 'de meest wijdverbreide vorm van geweld in Italië. En het moeilijkst uit te roeien, omdat het wordt vermomd als 'liefde'.

Waarom ellende in de wereld?

De moeilijkste vraag van het geloof in God en Jezus is voor mij deze stel dat God bestaat, waarom is er dan zoveel ellende? Moet hij daar niet iets aan doen? En als hij er blijkbaar niets aan doet, is er dan wel een God? En als hij er is en niets doet aan deze ellende, dan is hij eerder een misdadiger dan een liefhebbende God. lk weet het antwoord niet. Echt niet. Die vraag kan alleen God zelf beantwoorden. Maar misschien luidt zijn antwoord zo: God is geen Italiaanse moeder.

God is liefde

lk bedoel dit. God noemt zich liefde. Hij bestaat uit liefde. En je ziet aan alle verhalen over Jezus — die met weduwen, gehandicapten, maar ook tollenaars omgaat hoe erg hij het vindt als wij lijden.

Maar liefde is iets anders dan doodknuffelen. God beschermt ons niet zo hevig, dat zijn liefde te veel liefde wordt. Dat hij ons alle zelfstandigheid ontneemt. Dat ons niets meer kan gebeuren en wij uiteindelijk nooit zelf iets leren. Nooit volwassen kunnen worden.

Niet helpen met spierziekte

lk ken het verhaal van een vrouw die het omgekeerde deed als die Italiaanse moeder. Ze had een pleegzoontje van een jaar of zes met een verschrikkelijke spierziekte. De dokters verwachtten dat hij de rest van zijn leven volledig slap zou moeten liggen.

Op een dag bedacht ze dit. Hij lag op de grond en ze legde vlak naast hem een rode bal. Die wilde hij dolgraag hebben. Maar hij kon er niet bij en zij gaf de rode bal niet. Hij kon niet praten, maar zijn lichaam schreeuwde: 'Waarom? Waarom? Waarom geeft u die bal niet?'

Hij werd boos, en andere pleegkinderen werden boos. Waarom geeft u die bal niet? Maar ze gaf de bal niet. Ook al huilde haar hart en vond ze het verschrikkelijk: ze gaf de bal niet.

En toen, op een dag, rolde hij ver genoeg en pakte de bal. Ze legde de bal iets verder en ook die pakte hij uiteindelijk. En zo door, steeds verder 23 weg. Inmiddels is deze jongen negen en hij kan lopen.

God laat je groeien door pijn

God is als deze pleegmoeder. Hij neemt niet alles van je over. Maar hij plaatst overal 'rode ballen': wonderlijke gebeurtenissen, bijzondere mensen, die een andere wereld laten zien. En je voelt, eventjes, hoe het 66k kan zijn. Zo blijf je verlangen naar meer. Je zult willen groeien. Je zult, gehandicapt als ieder mens is, ernaartoe proberen te rollen. Sommige momenten zijn onvergetelijk en veranderen de wereld.

Er was een tijd dat alles verloren leek. We waren verlamd door het kwaad dat ons overkwam. En toen, juist toen, gaf God het allermooiste, kleurrijkste wat we ooit gezien hadden: Jezus. En we keken. En we verlangden. En we stonden op.

Lijden in de bijbel

  1. Wat kun jij zelf met de denkrichting uit het filmpje en de gelezen bijbelteksten?

Lees:

Jezus komt – 1 Johannes 1:1-4

Jezus komt – 1 Johannes 1:1-4

  • Troost voor Paulus – Romeinen 8:18-39
  • Lees: 1 Samuël 19-30 

    1. Heb jij in jouw leven te maken met gebrokenheid?
    2. Wat heeft dit gedaan met je geloof? Toen je er midden in zat en nu je erop terugkijkt?
    3. Is het mogelijk om achteraf de zin van bepaalde moeilijke dingen uit je leven te zien?
    4. Zouden jouw ervaringen en opgedane inzichten zinvol kunnen zijn voor anderen in hun geloofsreis?

    Misschien ook wat voor jou

    Volg BEAM op TikTok!

    Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡