Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom is bidden soms zo moeilijk?

26 november 2014 · Leestijd 3 min

"Het is alsof ik tegen een muur praat." "Ik bid alleen als het goed gaat in m’n leven." "Ik kan me niet focussen op mijn gebed" Zomaar een paar dingen die mijn vrienden opnoemden toen we het afgelopen zondag over bidden hadden. Gebed is belangrijk en goed, maar soms onwijs moeilijk!

Het gebeurt me eerlijk gezegd veel te vaak dat ik ’s avonds laat in bed snel een gebedje omhoog zendt, maar te moe ben om een echt gesprek te voeren met mijn Hemelse Vader. Er is helaas geen snel stappenplan om je gebedsleven binnen een paar dagen te perfectioneren, maar onderstaande punten hebben mij afgelopen weken geholpen om mijn gebedsleven op te krikken. Ik hoop dat ze jou ook mogen helpen.

Stop met alles wat je aan het doen bent

Jezus stopte vaak met alles wat Hij aan het doen was en trok zich terug om met Zijn Vader te gaan praten. In Lukas 5:16 staat: ”Hijzelf trok zich geregeld terug op eenzame plaatsen om er te bidden.” Hierin kunnen we Jezus’ goede voorbeeld volgen.

Neem een actieve houding aan

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar meestal kan ik maximaal een halve minuut op mijn gebed concentreren en gaan mijn gedachtes daarna alle kanten op, behalve de goede. Een aantal dingen die daarbij kunnen helpen zijn hardop bidden en tijdens het bidden rechtop gaan zitten of zelfs te gaan staan.

Maak een lijst van je gebedspunten

I love lijstjes. Sinds een tijdje houd ik naast tientallen andere lijstjes, ook een gebedslijstje bij. Op dat lijstje staan dingen waar ik in ieder geval voor wil bidden. Ik heb mijn lijstje ingedeeld in verschillende categorieën zoals 'vrienden', 'familie' en 'vervolgde christenen'. Sinds ik volgens dit lijstje bid, is mijn gebed meer gestructureerd en ben ik minder snel afgeleid.

Vraag God om hulp

Misschien wel de beste manier om je gebedsleven te verbeteren: vertel God dat je het moeilijk vindt om te bidden en vraag Hem om je te helpen. Wees eerlijk naar God toe, vertel Hem over je pijn, je vreugde, je zorgen en je angsten. Breng ze naar God, leg ze aan de voet van het kruis en geniet van Zijn aanwezigheid.

Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.” Filippenzen 4:4-7

Heb jij nog andere tips? Laat ze achter in de reacties!

Eline Dondorp

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡