Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom geloofstwijfel juist hoop kan geven

15 september 2020 · Leestijd 3 min

Als christenen twijfelen we vaak genoeg over van alles. Vergeeft God mij echt altijd? Is de die eeuwenoude Bijbel nou echt betrouwbaar? Waarom is er onrecht als er een goede God is? We hebben vast allemaal wel eens van deze gedachten. De ultieme vraag is natuurlijk: Kunnen deze twijfels werken als inspiratie voor ons leven?

Wat is twijfel eigenlijk?

Twijfel is het vastlopen op vragen, of simpelweg het antwoord niet kunnen vinden. Een belangrijk verschil tussen twijfel en ongeloof is dat ongeloof recht tegenover geloof staat. Bij twijfel staan we tussen die twee in en willen we gewoon antwoorden vinden. God veroordeelt ons niet als we vraagtekens hebben bij bepaalde kwestie; het is geen zonde. Hij wil juist een oprechte, liefdevolle relatie met ons opbouwen. Dus we kunnen bij Hem terecht met al onze vragen en Hem echt vertellen wat ons bezighoudt, ook al weet Hij dat natuurlijk allemaal al lang.

Twijfel als preventief medicijn

Het hoeft allemaal niet slecht voor je te zijn. Twijfel kan ook gezien worden als een preventief medicijn: om te voorkomen dat we echt ziek worden. Het kan gebeuren dat je van de dokter een klein beetje van die ziekte in je systeem geprikt krijgt. Op die manier gaat ons lichaam hard werken om antilichaampjes aan te maken die tegen de ziekte gaan vechten. Dit heeft als gevolg dat ons lichaam goed voorbereid is op de volgende keer dat die ziekte je lichaam binnen probeert te komen.

Twijfel kan op dezelfde manier gezien worden. Als we twijfelen, zijn we geneigd op zoek te gaan naar antwoorden op onze vragen. Zo ontdekken we meer over God en maakt het ons geloof alleen maar sterker. Het houdt ons scherp en helpt ons omgaan met twijfel in de toekomst.

Van twijfel naar hoop

Paulus zegt in de Bijbel dat ondanks dat hij nog maar weinig van God snapt, hij weet dat hij God op een dag face to face mag aankijken. Dat op een dag alles duidelijk zal worden, wetende dat Hij er altijd bij is. Laat twijfel je niet in de weg zitten, maar zoek naar antwoorden en je zult zien dat het je geloofsleven zal opbouwen tot iets vol liefde en hoop.

Deze tekst is gebaseerd op ‘Why doubt can give you hope’ van Relevant Magazine. Check het volledige artikel (Engels) via deze link.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡