Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom dit het belangrijkste BEAM Magazine ooit is

12 december 2018 · Leestijd 3 min

Ik schaam me soms zo kapot, dat ik het liefst wil verdwijnen naar Mars, of nog verder.

Zoals die ene keer dat ik vergat om een bh aan te trekken en ik het gevoel had dat de hele school me aanstaarde. Of toen mijn leraar Duits ten overstaan van mijn hele klas met verhit hoofd schreeuwde dat ik mijn boekverslag van internet had gekopieerd en me een 2 gaf omdat ik nog net mijn naam goed had gespeld. Of op het moment dat mijn studiegenootjes mij ‘ontmaskerden’ als ‘een christen’. Of toen ik stiekem deed over slapen bij mijn vriendje. En toen ik een paar maanden geleden voor het eerst mijn fiets parkeerde bij de psycholoog, omdat ik na een heftig jaar en een dikke hernia toch wel wat professionele hulp nodig had.

Waarom duikt dat akelige gevoel en die vuurrode, bezwete kop op zo’n moment steeds op? Omdat ik bang ben om niet leuk gevonden te worden? Omdat ik niet het mietje, maar de sterke vrouw wil zijn? Omdat ik te veel afwijk van de ‘norm’ op Insta? Omdat ik bang ben dat er iets fout zit met mij als persoon? Bang wat God en andere mensen van me denken? En dan mezelf ook nog wijsmaak dat ik de enige ben met al die problemen, gevoelens en emoties?

“Het akelige van schaamte”, schreef theoloog Andrew Comiskey, “is dat ze ons vaak leidt naar isolement. Schaamte legt ons het zwijgen op. Ze doet ons liegen en steunen op onszelf.”

Schaamte legt ons het zwijgen op

Er is een tegengif. Erover praten met een vriend of vriendin, met je jeugdleider, met iemand die je vertrouwt, met God. Om vervolgens te ontdekken dat je niet de enige bent en je je helemaal niet hoeft te schamen voor wie je bent. En andersom: door de vriend of vriendin die de moed heeft om zijn of haar schaamte met jou te delen niet te veroordelen, maar hem of haar te bedanken en te steunen.

Met dit schaamteloze magazine gaan we de strijd aan met het zwijgen, de leugens en eenzaamheid die schaamte – groot of klein – met zich meebrengt. Daarom komen Nicky, Patrick, Hadassa en Julia ‘uit de kast’ met hun onzichtbare schaamte. Ontdek je het onderscheid dat professor Brené Brown maakt tussen de gezonde emotie ‘schuldgevoel’ en de ongezonde emotie ‘schaamte’. Lees je hoe Emi overleefde nadat er een naaktfoto van haar werd verspreid. Leer je dat en dat zelfs Jezus schaamte kende. Grote kans dat je er af en toe rode oortjes van krijgt. Schaam je er vooral niet voor.
 

Wie naar hem opzien, stralen van vreugde, schaamte zal hun gezicht niet kleuren. (Psalm 34:6)

afbeelding

BEAM gratis proeflezen?
Vraag hier je magazine aan!

Of word BEAM supporter,
dan krijg je 4x per jaar een magazine
en ook nog een tof cadeau.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡