Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ) | "Met jong en oud bouwen we aan de kerk"

31 maart 2018 · Leestijd 5 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Merit (19) over de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ).

Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ)

Ontstaan: De Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ) hield al in 1933 samenkomsten in Zwolle: vóór de Tweede Wereldoorlog dus! Na veel verschillende locaties en een groeiend aantal leden, is de gemeente sinds 1994 op een vaste plek gevestigd, namelijk in een grote sporthal.
Doel: De VEZ wil een krachtige gemeente van Jezus Christus zijn, door zich te richten op geloofsgroei en het bereiken van mensen die God nog niet kennen. Dit doet de gemeente door een warme, open en gastvrije gemeenschap te zijn.
Leden: ongeveer 5000(!)
Dienst: Elke zaterdag om 19.00 uur en elke zondag om 09.30 en 11.30 uur
Adres: Vrije Evangelisatie Zwolle, Buitengasthuisstraat 8 in Zwolle

Vragenvuur over de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ)

Hi Merit! Hoe ben jij in de VEZ terecht gekomen?

“Al vanaf mijn 6e kom ik in de VEZ. Dus van jongs af aan ben ik altijd meegegaan met m’n ouders. Door de jaren heen ben ik doorgegroeid van het kinderwerk, naar de tieners en ben ik nu actief binnen Vision - de jongvolwassenen groep. Doordat ik al zo’n lange tijd bij deze gemeente over de vloer kom, voel ik me eigenlijk een geboren VEZ’er.”

Hoe zien de diensten eruit?

“Omdat we met zoveel leden zijn, worden er drie dezelfde diensten gehouden. Eén op zaterdagavond en twee op zondagochtend. Ik ga zelf het liefst naar de late dienst op zondag, zodat ik lekker kan uitslapen. Veel van mijn leeftijdsgenoten doen hetzelfde, waardoor er een vaste groep bezoekers ontstaat. Ik ontmoet dus vaak dezelfde mensen en leer ze beter kennen. Maar ik vind het ook heel leuk om af en toe een andere dienst te bezoeken, zodat ik nieuwe mensen leer kennen."

Merit_gaat_naar_de_Vrije_Evangelisatie_Zwolle

“We beginnen de dienst met inloop en worship. Daarna zijn de mededelingen en het gebed, en gaan we weer een tijd van aanbidding in. Dan volgt er een preek. Tijdens de eerste dienst op zondag is er een doventolk aanwezig voor mensen die dat nodig hebben. Dit vind ik een heel mooi initiatief. Ook wordt er eens in de maand een ‘bijzondere mensen’-dienst georganiseerd: een dienst die speciaal is ingericht voor mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsstoornis. Alles wordt op niveau afgestemd door een speciaal team.”

Jongeren in de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ)

Wat is er voor jongeren te doen in de VEZ?

“Een heleboel! Ik zit zelf in het kernteam van GLOW, een maandelijkse dienst voor jongeren uit Zwolle en omgeving. Een interkerkelijke opzet dus. Hiervoor denk ik vaak mee over de sprekers die we willen uitnodigen, bijvoorbeeld Martin Brand of Martin Koornstra. Ook bepalen we met elkaar de structuur van de dienst en sturen we het ministryteam en de vrijwilligers aan. Daarnaast ben ik samen met mijn vriend host tijdens de GLOW-diensten. Het kost aardig wat tijd, maar het is gewoon zo leuk! Ik krijg er veel energie van."

"Maar naast deze grootschalige GLOW-diensten is er ook genoeg te beleven in kleinere settings. Voor elke leeftijdsgroep worden er kringen en bidstonden georganiseerd. Als jongeren krijgen we veel eigen verantwoordelijkheid en is er ruimte voor initiatief. Voor en door jongeren dus. Hierdoor voelen we ons echt deel van de kerk. Vaak ontstaan er ook spontaan activiteiten. Dan stelt iemand bijvoorbeeld een woonkamer beschikbaar om samen te worshippen. Als je je bij zoiets aansluit, maak je al snel connecties in zo’n giga-kerk.”

Diversiteit en eenheid

Als je de VEZ in één woord moet omschrijven, welk woord zou dat dan zijn? 

“Diversiteit. Niet alleen de diensten en de (gast)sprekers zijn divers, maar ook het aanbod buiten de diensten om. GLOW is daar dus een voorbeeld van. Maar de VEZ biedt ook cursussen aan in het zogenaamde Leerhuis. Daarnaast vind ik de diversiteit binnen de vrijwilligers erg groot. Zowel ouderen als tieners zetten zich in. Talent krijgt alle ruimte als je je daarvoor openstelt. Samen bouwen we aan de kerk en op die manier zie ik echt een eenheid ontstaan. Dat vind ik erg waardevol!”

Wat trekt jou elke zondag weer naar de VEZ toe?

“Vooral de worship vind ik heel fijn! We hebben verschillende soorten aanbiddingsleiders die elk een eigen stijl hebben. Door hun muziek heen ervaar ik Gods aanwezigheid van heel dichtbij. Achteraf denk ik dan wel eens: ‘Oh wow, volgens mij was de Heilige Geest echt aanwezig!’ Ook de onderwerpen die tijdens de preek worden behandeld, vind ik vaak erg interessant. Dus eigenlijk spreekt het complete plaatje mij aan. Als ik op zondag de kerk binnenwandel, kom ik niet alleen om de preek te horen of om te aanbidden, maar probeer ik ook tijd te nemen om mensen te ontmoeten. Na de dienst maak ik het liefst nog even een praatje. Op die manier kunnen we elkaar opbouwen en bemoedigen. Of soms zelfs met elkaar bidden. Ik vind het heel mooi dat we – ondanks dat we zo groot zijn – samen kerk kunnen zijn!”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Fotograaf header: Lyanne van Bodegom

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡