Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voorzitter van de CHE schrijft open brief aan Mark Rutte: “Geef alle studenten een gratis studiejaar”

3 februari 2021 · Leestijd 3 min

Voorzitter Jan Hol van het college van bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) doet een oproep aan demissionair premier Mark Rutte. Hij schrijft dat veel studenten studievertraging oplopen door de coronamaatregelen. Een ander gevolg daarvan is dat studenten minder presteren. De oproep van Jan Hol luidt als volgt: Geef studenten van alle hogescholen en universiteiten een gratis vijfde studiejaar.

Hol legt aan Radio Gelderland uit waarom hij heeft besloten een brief te sturen naar Mark Rutte: “Ik zie dat studenten het erg moeilijk hebben. Ze zitten op een kleine kamer, waar ze slapen, studeren en ontspannen. Wie bij ons op de CHE in september is begonnen als eerstejaars, heeft tot aan midden december – toen de strenge lockdown begon – maar één of twee dagen per week andere studenten en docenten gezien. Daarna waren bijna alle lessen online. Zo bouw je als student niks op en word je eenzamer.”

Mentale hongerwinter

Hij vertelt dat het hoger en universitair onderwijs drie taken heeft die erg belangrijk zijn: kennis vormen, samenwerking en persoonsvorming. Jan Hol: “Jongeren zitten in een cruciale fase van hun ontwikkeling. Ze missen door de coronamaatregelen heel erg veel." In de brief die de voorzitter schrijf aan Rutte beschrijft hij de mentale gevolgen die de lockdown heeft op studenten.

Het gratis studiejaar zou studenten kunnen helpen om in rust en met vertrouwen in de toekomst hun studie af te maken

“Wekelijks meldt de werkgroep ‘Hoe Houden We Het Vol’ op onze school dat studenten vertraging oplopen. Daarnaast dalen hun prestaties, worden ze minder blij en maken ze zich zorgen over hun toekomst. Ze leven eigenlijk in een mentale hongerwinter. Veel studenten hebben last van dreiging, angst en isolatie. En dat schaadt onze jonge generatie," legt hij uit aan Radio Gelderland.

Belangrijke generatie

In het telefoongesprek met de radio vertelt Hol dat het een paar miljard zal kosten om al deze studenten een vijfde gratis studiejaar te geven. Toch legt hij uit dat deze generatie belangrijk is voor de toekomst. De brief was in de eerste instantie bedoeld voor de studenten van de CHE. Zij werden erdoor geraakt en konden zich er goed in vinden. Daarom vonden zij dat deze brief ook buiten de school onder de aandacht gebracht moest worden. Het gratis studiejaar waar Hol over schrijft zou studenten kunnen helpen om in rust en met vertrouwen in de toekomst hun studie af te maken.

Lees de open brief van Jan Hol aan Mark Rutte hier en het volledige artikel op NOS.nl

Fransien is in coronatijd begonnen aan haar studie Pedagogische Wetenschappen. Hoe ze dat ervaart, lees je hier.

Beeld: CHE.nl

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡