Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vooroordelen over de reformatorische kerk: “Geen tv in huis is een beetje achterhaald”

30 juni 2020 · Leestijd 3 min

Wij vroegen jullie op Instagram naar de grootse vooroordelen in de reformatorische kerk. We kregen superveel reacties, zoals over het verplichte hoedje, de tv die niemand mag hebben en de typische muziek die ze zingen. Caroline (19) zit in een reformatorische kerk en ging samen met haar ouders de vooroordelen bij langs. “God is geen vriendje, maar een heilig persoon.”

‘Reformatorische mensen draaien geen christelijke popmuziek’

Caroline vertelt dat ze in haar kerk alleen maar Psalmen zingen. “Als we zingen, willen we dat rechtstreeks uit de Bijbel doen en daarom zingen we alleen Psalmen. Maar thuis, met vrienden, zing ik ook weleens muziek van Sela. Maar bij een liedje als 'Gods great dance floor' krijg ik het idee dat God mijn vriendje is, terwijl ik Hem zie als een heilig persoon.” Haar ouders denken dat de focus ergens anders ligt bij christelijke popmuziek. “Ik denk dat het meer gaat om de melodie, dan om de tekst. Terwijl de tekst uiteindelijk het allerbelangrijkste is,” vertelt de moeder van Caroline.

‘De tv is verboden in een reformatorische kerk’

Caroline vindt dit vooroordeel een beetje achterhaald. “Door de telefoons kunnen we alles zien, waardoor de tv eigenlijk niet meer nodig is.” Haar ouders vullen aan: "Wij zijn erg geïnteresseerd in het koninklijk huis en natuurdocumentaires en dat soort programma’s kijken we soms op de computer.”

‘Je mag geen relatie hebben met iemand buiten je kerk’

De vader van Caroline vertelt: “Ik zou het wel fijn vinden als mijn kind een relatie aangaat met iemand uit dezelfde kerk, maar dat staat natuurlijk niet vast." Caroline ziet wel mogelijkheden. "Als we niet teveel verschillen in denkwijze wat betreft het geloof, zou ik het prima vinden om een relatie te hebben met iemand buiten mijn kerk.”

‘Vrouwen hebben altijd een hoed op in de kerk’

Caroline vertelt dat een hoed heel normaal is in haar kerk. “Er staan natuurlijk heel veel regels over kledingstukken in de Bijbel: ook regels waar we ons niet meer aan houden. Maar het Bijbelvers uit 1 Korintiërs 11:5 vinden we nog steeds belangrijk. Daarin vertelt Paulus dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken tijdens een kerkdienst. Als je als gast in onze kerk komt, zal niemand je raar aankijken als je zonder hoed binnenkomt. Ze zouden het wel raar vinden als ik zonder hoed naar de kerk ga, maar dan kan ik altijd een hoedje lenen bij de koster."

De documentaire 'Na de zomer' brengt het leven van een aantal reformatorische jongeren die in de examenklas van de middelbare school zitten, in beeld. Hier kun je de docu bekijken!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡