Volkskrant pakt uit met een prachtige bijlage over Jezus
28 maart 2018 · 10:24
Update: 15 november 2024 · 16:35
Volgens de Volkskrant is de fascinatie voor Jezus in 'ontkerkelijkt Nederland' groot. "Waarom blijft Jezus zo'n aantrekkelijke figuur?", vraagt de krant zich af (wij weten het wel!) en probeert het aan de hand van kunst en de Bergrede het antwoord te zoeken. En ze worden geïnspireerd! #spreadtheword
Als Jezus zijn Bergrede nu voor het eerst zou uitspreken, zou hij dan een snaar raken?
"Ik denk, ik voel, maar misschien ben ik te positief, dat mensen zijn boodschap nu wel weer zouden willen begrijpen. Vooral omdat ze genoeg hebben van de meuk die ze de laatste jaren over zich heen hebben gehad, van mensen als Wilders. Het besef daalt in dat de globalisering niet is tegen te houden, dat immigratie een feit is, dat we nu zo goed mogelijk moeten dealen met de kaarten die we hebben. Ik denk dat de bereidheid van mensen om naar Jezus te luisteren, groter is dan een paar jaar geleden. Maar dat zou wishful thinking kunnen zijn."
Lees hier het hele interview met ongelovige Bas Heijne over de bergrede.
Waarom blijft de lijdensweg van Jezus ons zo fascineren?
Bij de jaarlijkse herdenking wordt veel uitgebreider - en lang niet alleen door aanhangers van het christelijk geloof - stilgestaan bij het nare lijden dat aan de dood voorafging, dan aan de wonderbaarlijke herrijzenis die erop volgde - die niet alleen een knap staaltje werk is, maar ook het fundament waarop het hele christelijk geloof leunt. Waarom eigenlijk? Wilma de Rek over onze fascinatie voor andermans ellende.
Jezus in vele verschijningen
De verschijningsvorm van Gods Zoon is zo kneedbaar als was, leert de geschiedenis ons. Wieteke van Zeil: "De essentie is dat iedereen zich kan herkennen in Jezus. Het mooiste is dat te zien als je de westerse kunst verlaat en kijkt naar Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Chinese 7, Japanse, of Indonesische versies van Jezus; elke keer vertoont hij de gezichtskenmerken van de mensen die daar naar hem kijken. Het uiterlijk van Gods Zoon schikt zich naar alle identiteiten. Hij lijdt voor jou en daarmee ís Hij jou. Die kneedbaarheid, tot op vandaag, is gebaseerd op zijn eigen woorden." Lees hier het verhaal van Wieteke van Zeil
Jezus in de popmuziek
In 1993 overleed Anselmo Feleppa, de partner van George Michael. Het grafdicht dat Michael voor Feleppa schreef, is een van de mooiste liedjes uit zijn oeuvre en niet alleen vanwege de fijnbesnaarde Jezus-analogie. Wanneer Michael in de ogen van zijn grote liefde keek, zag hij eerlijkheid, zuivere liefde en barmhartigheid. 'Jezus, die lacht naar een kind.' Lees meer op de Volkskrant over Jezus in de muziek.
Meest gelezen
- Jarno (21) gaat naar de Orthodoxe kerk en dit is waarom
Jarno (21) gaat naar de Orthodoxe kerk en dit is waarom
- Urker Albert (20) zingt in het Urker Mannenkoor 'Hallelujah'
Urker Albert (20) zingt in het Urker Mannenkoor 'Hallelujah'
Lees ook
- Zara Goedemans: 'Als mijn ouders zeiden dat iets niet mocht, deed ik het expres wel'
Zara Goedemans: 'Als mijn ouders zeiden dat iets niet mocht, deed ik het expres wel'
- Tijn (17) stond huilend op de EO-Jongerendag: 'Door mijn focus op God vergat ik al m'n problemen'
Tijn (17) stond huilend op de EO-Jongerendag: 'Door mijn focus op God vergat ik al m'n problemen'