Ga naar submenu Ga naar zoekveld

VIDEO: Hoe werkt euthanasie en hoe heeft de (christelijke) discussie zich ontwikkeld?

1 december 2020 Leestijd 3 min

Het onderwerp euthanasie zorgt in christelijke kringen voor veel discussie. Want wie bepaalt wanneer een persoon sterft? NOS op 3 maakte een prachtige video waar uitgelegd wordt hoe euthanasie werkt en hoe de discussie zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Wat is euthanasie eigenlijk?

Met euthanasie wordt bedoeld dat een patiënt die ernstig leidt of een doodwens heeft, kan worden geholpen om te sterven. Als je bijvoorbeeld kanker hebt en weet dat je binnenkort zal sterven en in die laatste fase van je leven nog meer pijn gaat hebben, kan je door middel van euthanasie je leven eerder beëindigen. Eerder was het strafbaar in Nederland, maar sinds 1990 hebben wij een wet die ervoor zorgt dat iemands leven legaal kan worden beëindigd door een arts.

NOS op 3 legt die wet heel duidelijk uit in hun video. Je kan namelijk niet zomaar van het leven worden beroofd door een ander, want dat is gewoon moord. Hoe euthanasie dan wel werkt? Er zijn zes eisen waaraan moet worden voldaan. Als alle eisen netjes zijn opgevolgd, mag de arts een uitzondering maken en euthanasie toepassen.

Al jarenlang is er een discussie gaande over of euthanasie wel uitgevoerd mag worden. Hoe zit dat precies?

Er zijn twee groepen die volgens NOS op 3 lijnrecht tegenover elkaar staan. Aan de ene kant staan de liberalen en aan de andere kant de religieuzen. Liberalen vinden vrijheid het allerbelangrijkst. Zij vinden dus dat elk mens mag beschikken over zijn of haar eigen leven. Iedereen zou volgens hen zelf mogen bepalen of ze wel of niet verder willen leven

Nu is de kans groot dat jij christelijk bent. Dan ben je onderdeel van de andere groep die zij noemen: de religieuzen. In de video benoemen ze dat religieuzen vinden dat mensen niet zelf mogen kiezen of ze wel of niet doorleven, maar dat die keuze aan God is. Dat ze het zien als een grote zonde om euthanasie toe te passen of er gebruik van te maken.

Christelijk oogpunt

Als jij christelijk bent, betekent dat niet meteen dat je tegen alle vormen van euthanasie bent. Dit komt omdat we gelovigen onderling over allerlei uiteenlopende onderwerpen ook heel erg van mening kunnen verschillen.

Het is dus een lastig vraagstuk, waar veel verschillende kanten aan zitten. Hoewel de discussie misschien wel nooit zal stoppen en er zelfs binnenin bepaalde groepen verschillende meningen zijn, is het altijd goed om in ieder geval naar elkaar te luisteren en respect te hebben voor elkaars mening.  

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕