Ga naar submenu Ga naar zoekveld

VGSW Wageningen | ‘’We huurden een busje en reden ’s nachts weer terug’’

22 november 2018 · Leestijd 4 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er elke borreldonderdag eentje uit! Vandaag: Esther vertelt over de Vereniging van Gereformeerde Studenten Wageningen, VGSW.

International Development Management studente Esther (21) is nu al twee jaar lid van studentvereniging VGSW. Voorheen zat ze bij een andere vereniging, maar toen haar huisgenoten haar meenamen naar open dagen van VGSW was ze al snel verkocht. ‘’Hier vind ik mijn plekje wel’’, dacht ze. En dat heeft ze zeker! Momenteel is ze bestuurslid en eerste assessor, de assistent van de voorzitter.

afbeelding

De vereniging

‘’Onze vereniging is klein, waardoor de betrokkenheid heel groot is. Wageningen is ook klein, ik kan lopend naar anderen toe om even lekker te kletsen. Je bent heel actief bezig in de vereniging. Het cultuurtje bij ons is dat je in de lunchpauze afspreekt met iemand van SGVW en gaat koffiedrinken. Vriendschappen worden echt snel gevormd hier, vooral door de ontgroening. Ik heb daar meteen vrienden gemaakt die ik ook gewoon buiten alle activiteiten om zie.

Op donderdag gaan we eerst met onze jaargroep eten en daarna is er kroeg. Dan gaan we gezellig (speciaal)biertjes of andere drankjes drinken. We hebben een aantal keer per jaar een groot feest en verder gaan we ook naar feesten van andere VGS-verenigingen. We zijn vorige week bijvoorbeeld naar een feestje in Nijmegen geweest. We huurden een busje en zijn ’s nachts weer teruggereden, zulke dingen maak je alleen mee tijdens je studententijd.

Alcohol is altijd wel een ding bij VGSW, we hebben leden die niets drinken en leden die wel van een biertje houden. Eigenlijk is die combinatie heel tof en maakt het niet uit of je wel of niet drinkt, de borrel is hoe dan ook gezellig. We hebben op een kroegavond altijd een zogenaamde kroegbaas die achter de bar staat en in de gaten houdt hoeveel iedereen drinkt.’’

De rol van God

‘’God is het belangrijkst voor ons. De vereniging was eerst alleen voor Vrijgemaakt Gereformeerde mensen en is sinds een aantal jaar open voor alle christenen vanuit allerlei verschillende stromingen. Ik vind het heel interessant om met de leden uit andere stromingen dan de mijne te praten over het geloof.

We beginnen bij alles wat we doen binnen de vereniging met gebed. Ook hebben we academische uurtjes waar we onder andere kunnen leren over het geloof en zijn er leestrio’s waar je met zijn drieën de Bijbel kunt lezen. Binnen onze vereniging staat het zoeken van God en het zoeken naar hoe je je geloof vormgeeft heel centraal.’’

We hebben de hele jaarplanning omgegooid

Aude Audenda

''We hebben elk jaar een nieuwe beleidsspreuk. Dit jaar is het ‘Aude Audenda’, wat Latijn is voor ‘waag wat gewaagd moet worden’. VGSW is een vereniging met veel tradities en daar blijven we soms in vastzitten met de dingen die we doen. We wilden daar dit jaar een beetje vanaf stappen en beslissingen gaan nemen die misschien anders zijn maar die ook een keer gewaagd moeten worden. We hebben bijvoorbeeld de hele jaarplanning omgegooid, wat voor ons best wel gewaagd is. Het was eerst zo dat activiteiten en kring op dinsdag vielen en op donderdag was er alleen jaargroepseten en kroeg. Nu hebben we alleen nog maar kring op dinsdag en de rest op donderdag, zo gaan de kringen wat meer centraal staan.''

Kenmerken

Oprichtingsjaar: 1964

Sociëteit: Acht verenigingshuizen en de Vrijgemaakte Kerk

Leden: 55

Structuur: Verschillende jaargroepen, dus elk jaar waarin mensen lid worden is een groep. Los daarvan zijn er kringen van ongeveer 8 mensen uit verschillende jaargroepen.

Website: vgsw.nl

Motto: aude audenda,

Vaste avond: dinsdag en donderdag

Eerste couplet verenigingslied:

Viventus in Uno

Amicitia in vinculo

Diligenter declarata

Audientes verbi mandata

Exploramus res creatas

Salve! Vadae! VGSW!

Vertaling:

Levend in de Ene,

Door vriendschap in kringverband,

Kritisch horende de verklaarde boodschappen van het Woord,

Verkennen wij de schepping,

Gegroet uit Wageningen, VGSW!

afbeelding

Ben jij ook superenthousiast over je christelijke studentenvereniging? Meld je dan aan voor deze rubriek via beamredactie@eo.nl!

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡