Ga naar submenu Ga naar zoekveld

VGSL Franciscus Gomarus | "Samen vormen we een soort mini-samenlevinkje"

22 januari 2019 · Leestijd 5 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er elke borreldonderdag eentje uit! Deze keer is Elise (23) aan de beurt. Zij vertelt over de Vereniging Gereformeerde Studenten te Leiden, in de volksmond ook wel (Franciscus) Gomarus genoemd.

Elise werd 4 jaar geleden lid van Gomarus. Toen zat ze op het hbo, inmiddels op de universiteit. Elise studeert rechten. Vorig jaar verkeerde haar studie even in zwaar weer, omdat ze toen praeses – voorzitter - van VGSL was. Nu is ze lekker weer ‘normaal’ lid :)

Algemene info VGSL - Franciscus Gomarus

“Officieel is onze naam ‘Vereniging van Gereformeerde Studenten te Leiden’, maar we staan daarnaast bekend als Gomarus. Leden noemen we Gomarianen. Elke donderdag hebben we verenigingsavond. De ene keer hebben we een lezing, de andere keer een jaargroepenstrijd. Het eindigt hoe dan ook met een borrel! Daarnaast hebben we om de week Bijbelkring in kleinere groepjes, gewoon bij mensen thuis. In totaal zijn we met ongeveer 50 leden, niet erg groot dus. Het grote voordeel hieraan vind ik dat we daardoor wel hecht zijn. Je kent gelijk iedereen en hebt met veel verschillende soorten studenten contact. De ene keer klets ik met een jaargenoot, dan weer met een zesdejaars geschiedenisstudent. Wat ook helpt is dat we geen disputen hebben. Op die manier leer je allerlei leden kennen, superleuk!”

afbeelding

Jubeluurtje

“We kennen dus geen disputen of kringhuizen, maar wel veel verschillende commissies. Ieder lid zit wel in een of meerdere commissies. Hierdoor is iedereen erg actief en betrokken bij de vereniging. En daarnaast is zo’n commissie gewoon vet leerzaam! Ikzelf ben nu voorzitter van de dies-commissie. De dies is de verjaardag van de vereniging, die we elk jaar groots vieren met een gala. Ook werk ik mee in de verdiepingscommissie, waarmee we bijvoorbeeld een sing-in organiseren. Ook gaan we hiermee een keer per maand naar een andere kerk in Leiden: ook wel onze kerxcursie genoemd. Andere leden organiseren lezingen, weekendjes weg, Bijbelkringen of bijvoorbeeld de acquisitie om wat geld binnen te halen. We blijven tenslotte arme studenten!”

Gomariaan Elise

“Vier jaar geleden werd ik lid van Gomarus. Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om bij een vereniging te gaan, totdat mijn neef – VGSL-lid – me uitnodigde om een kijkje te nemen. Er hing een fijne sfeer. Het viel me op dat ik door allerlei mensen werd aangesproken en zij oprecht geïnteresseerd waren. Na die avond dacht ik: ‘Ik meld me gewoon aan, ik zie wel.’ En die keuze is uiteindelijk heel goed uitgepakt! Na twee jaar lid te zijn geweest, besloot ik zelfs het bestuur in te gaan. In de ALV bleek vervolgens dat de vereniging het ook met ons als nieuw bestuur zag zitten en mocht ik afgelopen jaar praeses van Gomarus zijn. Ik ben zelf niet zo studentikoos – de vereniging wel - dus toen ik lid werd, had ik nooit verwacht dat ik voorzitter zou worden. Maar het was ontzettend leuk en leerzaam!

Studentikoziteit

“Inmiddels ben ik weer ‘gewoon lid’, ook wel lekker. Nu kan ik extra genieten van alle leuke activiteiten. Zo hadden we pas onze legendarische jaargroepenstrijd, waarin de lichtingen in verschillende rondes met vragen en opdrachten tegen elkaar strijden. Er wordt flink gebrald en de dassen vliegen nog net niet om je oren. Ook tijdens ALV’s kan het er hard aan toe gaan: vaak gaan we tot 6 uur ’s ochtends door. Verder vind ik de weekendjes weg superleuk! De ene keer gaan we liften, de andere keer vieren we het bestaan van onze vereniging: het ZevenMeiWeekend. Ja, we gedragen ons zeker studentikoos, maar dat moet je gewoon niet te serieus nemen, haha!”

afbeelding

“Dat we naast deze gekkigheid met elkaar God kunnen zoeken, vind ik mooi. Het is bijzonder om te zien hoe veel Gomarianen als scholier binnenkomen en zich ontwikkelen tot volwassenen, ook in hun geloof. Vastigheid als bidden voor het eten met je ouders en catechisatie vallen weg. Door op jezelf te gaan wonen, ga je je afvragen: ‘Wat geloof ik eigenlijk? En hoe geef ik daar invulling aan?’ Dat proces vind ik heel goed! Ook leer ik heel veel van andere leden. Alle gelovigen welkom zijn: van gereformeerd tot baptist en zelfs katholiek! Door met elkaar te eten, te kringen en de student uit te hangen, vormen we een soort mini-samenlevinkje. Hoe waardevol is dat? Nu kan het nog, het ‘grote mensenleven’ komt vanzelf wel.”

Kenmerken

Oprichtingsjaar: 7 mei 1957 (vandaar dus: ZevenMeiWeekend)

Sociëteit: Geen, verschillende locaties

Leden: Ongeveer 50

Zinsspreuk: Est domini lex lux pedi nostro 

Site: vgsl.nl + Instagram @vgsleiden

Vaste avond: Donderdag

Eerste couplet verenigingslied:

Verbum Dei confidentes
Grates Domino agentes
Studiosi nitimur
Libere pro Dei regno
Fax est verbum pedi nostro
Gaudeamus igitur


Fotografie: Esther Huijser-Versteeg (@estherskiekjes)

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡