Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vereniging van Gereformeerde Studenten te Rotterdam (VGSR): "Wees jezelf, daar heeft de vereniging het meeste aan.”

13 december 2018 · Leestijd 3 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er elke borreldonderdag eentje uit! Vandaag: Niek vertelt over de Vereniging van Gereformeerde Studenten te Rotterdam (VGSR).

Niek Visser (18 jaar) studeert Commerciële Economie met als richting creative marketing and sales in Rotterdam. Hij is sinds kort lid bij de Vereniging van Gereformeerde Studenten te Rotterdam, kortweg VGSR.

VGSR

“VGSR is een wat kleinere vereniging als je haar vergelijkt met andere christelijke verenigingen in Rotterdam. Dat maakt dat je bij ons ieder lid goed leert kennen en we echt een familie zijn. Bij andere verenigingen is het vaak zo dat je in subgroepen zit, maar bij ons ken je de hele vereniging. We bestaan uit 65 actieve leden en vaak is tweederde van de leden er op sociëteitsavonden, dan leer je iedereen snel kennen.”

De reden om lid te worden

“Ik deed eerst een jaar bestuurskunde in Leiden en wilde het een jaartje aankijken zonder lid te worden bij een vereniging, maar al snel voelde ik mij eenzaam. Al mijn vrienden van de middelbare school woonden door het hele land, ik zat twee uur per dag in trein en had alleen in colleges. Toen dacht ik: ‘Ik wil bij een studentenvereniging!’ Na wat wikken en wegen werd ik lid bij VGSR. Daar kende ik al mensen en ze gaven me indruk mij er echt graag bij te willen hebben.

Ik denk dat je voor verdieping in je relatie met God zelf verantwoordelijk bent, maar de verbreding kun je wel zelf opzoeken.

In een nieuwe stad heb je dan gelijk mensen die je kent. Je kunt veel van hen leren, omdat ze andere studierichtingen hebben of al wat meer levenservaring. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden binnen de vereniging voor activiteiten, stages, gezelligheid of een sociaal netwerk. Als je daar behoefte aan hebt, is het echt ideaal.”

Studie en God

“Ook merk ik dat God een centrale plek heeft in mijn studentenleven. Het zorgt voor verbreding van je blik op het geloof. Je kunt samen naar de kerk gaan of een bijbelstudie doen. Ik denk dat je voor verdieping in je relatie met God zelf verantwoordelijk bent, maar de verbreding kun je wel zelf opzoeken. VGSR biedt daar mogelijkheden voor. Daar zijn mensen met levenservaring die je kunnen helpen als je zoekende bent.”

Ik verwacht tot het eind van mijn studie lid te blijven en dan vast nog wel even daarna. Dus nog zo’n 6 à 7 jaar. Als tip zou ik meegeven aan mensen die lid willen worden: wees jezelf, daar heeft de vereniging het meeste aan.”

Kenmerken

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Oprichtingsjaar: 1950
Sociëteit: Benedenzaal Alveus Dei, Eendrachtsplein 10 Rotterdam
Aantal leden: 65
Structuur:  onderverdeeld in 4 disputen van 10-20 leden
Site: www.VGSR.nl
Motto: Victi Gratia, Semper Reformandi
Missie: Bevorderen van het christelijke studentenleven
Vaste avonden: Donderdagavond

1ste couplet verenigingslied:
"Victi gratia semper reformandi, vrij door genade kunnen wij dit zingen"

Tekst: Peter van der Spek

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡