Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veel jongeren verlaten hun kerk

18 januari 2019 Leestijd 2 min

Helaas is dit waarschijnlijk geen schokkend nieuws, maar nog steeds zijn er veel jongeren die de kerk verlaten, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Sinds 2007 is het al gaande: Amerikaanse jongeren verlaten zomaar hun kerk. Uit het onderzoek van LifeWay Research, blijkt dat dat inmiddels nog steeds het geval is. Eén positieve kant: het aantal jonge kerkverlaters per jaar is niet gegroeid, maar ongeveer gelijk gebleven, aldus Scott McConnel, directeur van LifeWay Research

De grootste overgang ontstaat meestal wanneer jongeren rond de 20 jaar zijn. Van 17-jarigen gaat er 69 % naar de kerk, van de 18-jarigen 58 % en van de 19-jarigen nog maar 40 %. Wanneer jongeren twintig worden, gaat 1 op de 3 nog naar de kerk.

"Goed nieuws"

Om het leed een beetje te verzachten, is het goed om te weten wat de reden is dat jongeren de kerk verlaten. Deze is 'gelukkig' iets minder erg dan we denken. Het grootste deel vertrekt namelijk niet omdat hij of zij de kerk stom vindt of niet meer gelooft, maar omdat de levenssituatie dusdanig verandert (op kamers, te druk met school etc.) dat er geen tijd meer over blijft voor de kerk. "Aan de andere kant is dit natuurlijk juist zorgwekken; de kerk biedt hen blijkbaar geen houvast wanneer er een nieuwe levensfase aanbreekt", geeft studentenpastor Ben Trueblood tegenover Baptist Press aan.

Redenen

De meest genoemde redenen van jongeren zijn de volgende: 

Ik ging studeren en ga daarom niet meer naar de kerk (34 procent);

Mensen uit de kerk zijn veroordelend of hypocriet (32 procent);

Ik voel geen band met de mensen in de kerk (29 procent);

Ik ben het niet eens met de politieke of sociale kanten van de kerk (25 procent);

Ik heb het te druk (24 procent).

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕