Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Martine: “Ik vast door elke dag een kaartje te sturen”

7 maart 2020 · Leestijd 4 min

Tijdens de veertigdagentijd zijn er veel christenen die vasten. Dat kan lekker ouderwets door niet te eten of te drinken, maar tegenwoordig vinden steeds meer jongeren creatieve manieren om te vasten. Martine is jongerenwerker in Haarlem en stuurt veertig dagen lang, elke dag een kaartje. “Op deze manier laat ik zien dat je ook op een positieve manier kan toewerken naar Pasen.”

Waarom doe je mee met de veertigdagentijd?

“Omdat ik altijd het gevoel heb dat Pasen zo voorbij is. Je gaat naar de kerk en voordat je het weet, is het afgelopen. Ik leef veel meer toe naar kerst, terwijl ik Pasen eigenlijk een veel mooier feest vind. De veertigdagentijd is de periode voor Pasen en daarom ben ik gaan kijken hoe ik daar bewuster mee om kan gaan. Ik ben vroeger helemaal niet opgevoed met vasten of de veertigdagentijd, maar een aantal jaar geleden las ik een artikel over de manieren waarop je kunt vasten. Het leek mij mooi om dat eens te proberen. Ik heb gevast door geen sociale media te gebruiken, te stoppen met het drinken van koffie en niet te snoepen. Ik merkte dat ik dit eigenlijk allemaal vrij gemakkelijk kon volhouden, dus ik had niet die uitdaging wat vasten wel moet hebben naar mijn idee.”

“In datzelfde artikel ging het over de positieve benadering van vasten. Ik vind het belangrijk dat mensen die positiviteit vasthouden als het gaat om het geloof. Als ik zou vasten door minder te gaan snoepen, zouden ze misschien denken dat geloven helemaal niet leuk is. Daarom doe ik dit jaar iets leuks, door elke dag een kaartje te sturen.”

Wat vind je van deze manier?

“Super leuk! Door een kaartje te sturen geef je mensen net wat meer persoonlijke aandacht. Ik merk dat de manier van contact met iemand hebben steeds vlugger gaat. Een appje is zo verstuurd, terwijl je voor een kaartje naar de winkel moet, het kaartje moet schrijven en het daarna ook nog moet versturen. Ik vond het vroeger altijd heel leuk om een kaartje te ontvangen en ik krijg alleen maar positieve reacties van mensen die mijn kaartje hebben gekregen.”

Maak je nu meer tijd vrij voor God?

“Het sturen van de kaartjes staat hier los van naar mijn idee. Naast de kaartjes, lees ik thuis uit een boekje, die in veertig dagen de Bijbel doorgaat. Als we aan het zoeken zijn naar wie we die dag een kaartje sturen, bidden we ook voor diegene. Maar eigenlijk is het voor mij meer een toffe manier om toe te werken naar Pasen. Het is fijn om niet iets te verbieden, zoals snoep of tv kijken, maar er juist iets positiefs en leuks aan te koppelen."

Loop je ook ergens tegenaan?

“In het begin viel dat wel mee. Je weet dan nog genoeg mensen naar wie je een kaartje wilt versturen. Maar nu besef ik wel dat het nog wel erg lang duurt en ik niet zo snel meer mensen kan bedenken. Daarnaast moet ik elke dag bewust bezig zijn om iemand uit te zoeken, een verhaaltje te schrijven en het kaartje op de post te doen. Dat zorgt wel voor die uitdaging, wat er ook moet zijn naar mijn idee.”

Zou je deze manier van vasten aanbevelen?

“Zeker! Het is een hele andere manier van vasten, dan de ‘normale’ manieren, wat vaak gaat over minder eten of drinken. Ik denk dat je een manier moet zoeken die niet te makkelijk is. Voor mij was het vasten van sociale media, koffie of snoep te makkelijk. Het ging vrij onopgemerkt voorbij en dat vind ik jammer. De veertigdagentijd is voor mij een periode waarin je juist bewust met God bezig bent en toewerkt naar het prachtige Bijbelse verhaal van Pasen. Door elke dag een kaartje te sturen raak je ook in gesprek met elkaar, kun je uitleggen waarom je zoiets doet en geef je persoonlijke aandacht. Ik zou het dus zeker aanraden om het eens te proberen!”

Geen alcohol én geen sociale media? Nathalie probeerde het in 2016. Lees haar verhaal hier!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡